Έρχεται η βιοκάρτα – το διαβατήριο του μέλλοντος

Το «οκ» για την μελλοντική χρήση βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις είπε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), δίνοντας την άδεια να λειτουργήσουν δύο πιλοτικές εφαρμογές για ερευνητικούς σκοπούς και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σχετική άδεια είχαν ζητήσει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) και η εταιρεία G4S TELEMATIX A.E. οι οποίες μάλιστα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Η βιομετρική κάρτα που θα καταγράφει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός

ατόμου, πέρα όμως από τα συνηθισμένα (μέχρι σήμερα κατέγραφαν π.χ ύψος, σχήμα προσώπου κλπ) και ουσιαστικά θα είναι νέο επίσημο διαβατήριο του μέλλοντος.

Η αποκάλυψη γίνεται μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν στην αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων και αρχικά θα εφαρμοστεί ερευνητικά σε δυο πιλοτικά προγράμματα με τη συμμετοχή υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αποκαλούμενη βιομετρική υπογραφή (μέθοδος πολυτροπικής [multimodal] βιομετρίας) η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου.

Δηλαδή μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, του τρόπου βαδίσματος, καθώς και φυσικών ή άλλων χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ).

Η παραπάνω μέθοδος εξετάζεται πειραματικά ως εναλλακτική-συμπληρωματική των συνήθων βιομετρικών πρακτικών (π.χ. βάσει δακτυλοσκόπησης, ιριδοσκόπησης ή γεωμετρίας προσώπου) με στόχο την αποδοτικότερη και ακριβέστερη εξαγωγή και χρήση βιομετρικών δεδομένων κατά την χρήση τους ιδίως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας.

Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε έξυπνες κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.

The post Έρχεται η βιοκάρτα – το διαβατήριο του μέλλοντος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα