Πολιτικές ζυμώσεις για ξαφνικό ανασχηματισμό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ακόμα πιο κοντά θα φέρει τον ανασχηματισμό η ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό έχει συζητηθεί σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Οι συνομιλίες έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν μυστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελείων

των κομμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει ποιοι γαλάζιοι υπουργοί θα μείνουν ή θα φύγουν από την κυβέρνηση. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και σε βασικά υπουργεία.
Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται να παραδέχεται ως λάθος την επιλογή του να μην τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, και αυτός θα ήθελε μια άμεση επαναξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος ώστε με την ευκαιρία του ανασχηματισμού να τοποθετήσει εκείνα τα πρόσωπα που εμπιστεύεται, αλλά και είναι σε θέση –κατά τη δική του εκτίμηση– να παράγουν ουσιαστικό πολιτικό έργο.

Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Βενιζέλος
Η περίπτωση, για παράδειγμα, του κ. Λιβιεράτου είναι χαρακτηριστική αποτυχημένου υπουργού και δεν είναι η μόνη, όπως ισχυρίζονται κορυφαία στελέχη του περιβάλλοντος Βενιζέλου. Όμως, και η παραμονή του υπουργού Γεωργίας, κ. Τσαφτάρη, στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται αμφίβολη. Το ζητούμενο για τον Ευ. Βενιζέλο έχει να κάνει με το εάν τελικά θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση. Στο θέμα αυτό οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να μετέχει στην κυβέρνηση σε θέση αντιπροέδρου και άλλοι το αντίθετο.

ΔΗΜΑΡ: Φοβούνται περαιτέρω φθορά του Κουβέλη
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα κάνει και ο Φώτης Κουβέλης. Εάν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θελήσει να μπει στην κυβέρνηση, προκύπτει το εξής θέμα: Πώς θα συμμετέχει σε αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά; Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από το τι θα κάνει ο Φ. Κουβέλης, καθώς αποτελεί έναν εκ των τριών βασικών κυβερνητικών εταίρων στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Όσον αφορά στον Φ. Κουβέλη, τα πράγματα για τον ίδιο και το κόμμα του θα γίνουν πολύ δύσκολα. Ήδη, έχουν γίνει δύσκολα, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι μετρήσεις, που εμφανίζουν ραγδαία πτώση στα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ και στα ποσοστά δημοφιλίας του προέδρου του κόμματος. Οι πιθανότητες, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν είναι με το μέρος της συμμετοχής του Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση συνεργασίας. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν στενοί του συνεργάτες, σε μια ενδεχόμενη τέτοια συμμετοχή θα αυξηθεί η φθορά του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Θέλει καλύτερη απόδοση στα επικοινωνιακά
Γύρο επαφών και γευμάτων με εκδότες, καναλάρχες, ιδιοκτήτες ραδιοφώνων και, γενικότερα, μιντιάρχες αναμένεται να αρχίσε

Keywords
Τυχαία Θέματα