Μιχαηλίδης κατά Ζήγρα στην εξάωρη απολογία του

Σε μια απολογία που διήρκεσε περίπου 6 ώρες ο πρώην κύπριος υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης προσπάθησε να σφυροκοπήσει και να ανατρέψει την κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, ξαδέρφου του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Μετά την χθεσινή του απολογία στον ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, ο κ. Μιχαηλίδης προφυλακίστηκε αργά χτες το βράδυ με σύμφωνη γνώμη και των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου, αλλά και του δεύτερου ανακριτή,

κ. Γ. Σταυρόπουλου.

Όλοι ήταν παρόντες στην πολύωρη απολογία, που ήταν αποτέλεσμα της έκδοσης του κ. Μιχαηλίδη από τις κυπριακές αρχές στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει για τις «μίζες», που διοχέτευε στον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Όπως εξηγήθηκε στον κ. Μιχαηλίδη η έκδοσή του είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της απείθειάς του να έρθει στη χώρα μας και να λογοδοτήσει, όταν εκλήθη πριν από περίπου έξι μήνες.

Ο πρώην υπουργός είπε στον ανακριτή για τον κ. Ζήγρα και για όσα του καταμαρτυρά ότι ήταν στη στενή ομάδα του Άκη και μοίραζε αλλά και «ξέπλενε» μίζες, τουλάχιστον 8,7 εκατομμυρίων ευρώ…

«Ο Νίκος Ζήγρας επέλεξε εμένα να κατηγορήσει για αυτές τις πράξεις διότι χρειαζόταν μια κουρτίνα να κρύψει τις δικές του ευθύνες».

Σε σχέση με τις κατηγορίες, που αποδίδονται στον ίδιο και στον γιο του για τον λογαριασμό, όπου εκταμιεύτηκαν από τον έμπορο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και την υπεράκτια εταιρεία Beeston μέσω τριών επιταγών το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγγων, ο κ. Μιχαηλίδης επέμενε ότι τα χρήματα ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον σύριο έμπορο όπλων και δεν ήταν αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών. «Δεν αρνούμαι είπε ότι ο Φουάντ ήταν πελάτης του γραφείου μου και ότι είχαμε συνεργασία μαζί του. Πως είναι δυνατόν όμως να κατηγορούμαι ότι έδωσα τα χρήματα αυτά στον κ. Τσοχατζόπουλο, όταν το ποσό δεν μετακινήθηκε από την τράπεζα ως τον Δεκέμβριο του 2002 παρέμεινε δηλαδή επί έναν χρόνο και επενδύθηκε στην τράπεζα;».

Σε σχέση, σύμφωνα με το Βήμα, με το άλλο σκέλος του κατηγορητηρίου και ειδικότερα για τα 3 εκατομμύρια δολάρια, που δόθηκαν μετρητά στον γιο του με εντολή Φουάντ (μέσω επιστολής) ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι και αυτά δόθηκαν στα πλαίσια συνεργασίας που είχαν. Δεν ξεκαθάρισε όμως ποια ήταν ακριβώς αυτή η συνεργασία.

Ο πρώην υπουργός της Κύπρου αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της Beeston όπως του αποδίδεται από το κατηγορητήριο. Έδωσε μάλιστα και γραπτή συναίνεση στο να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί της και να εντοπιστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι. Στο μεταξύ αρνείται και τις «ορφανές» επιταγές ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, που επίσης αποδίδονται στην συγκεκριμένη υπεράκτια και οι οποίες εκδόθηκα από τον Φουάντ Αλ Ζαγιάτ.
Για τη συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει άγνοια και ο Ν. Ζήγρας.

Ο κ. Μιχαηλίδης επέμεινε σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Ζήγρα, ενώ οι συνήγοροί του, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιάννης Μαντζουράνης διετύπωσαν ενστάσεις πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται άλλοτε ως κατηγορούμενος και άλλοτε ως μάρτυρας…

Όταν ρωτήθηκε από ανακριτές και εισαγγελείς γιατί δεν ήρθε στην Ελλάδα είπε ότι έτσι τον συμβούλευσαν οι κύπριοι δικηγόροι του, ενώ και ο ίδιος είχε ενδιασμούς για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, που εύκολα προφυλακίζει, πριν αποφανθεί το δικαστήριο.

Σε περίπου μια εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα μας και ο γιος του, Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο οποίος επίσης κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως ο πατέρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα