Η γιαγιά που άνοιξε τον δρόμο για διαδικτυακές αγορές

Αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσουν την λειτουργία τους τα σημερινά και περίφημα «ηλεκτρονικά καταστήματα» όπως είναι eBay και το Amazon και συγκεκριμένα το 1984 μια Αγγλίδα γιαγιά έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που έκανε αγορές «διαδικτυακά», από το σαλόνι της, μέσω της τηλεόρασις της.

Σύμφωνα με ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε πρόσφατα από το βρετανικό BBC, το Μάιο του 1984 η τότε 72χρονη Τζέιν Σνόουμπολ έκανε πράξη την

ιδέα των διαδικτυακών αγορών, παραγγέλνοντας μέσω βιντεοτέξ λίγα βασικά είδη για την κουζίνα της: αυγά, μαργαρίνη και δημητριακά. Και αυτό επτά χρόνια προτού υπάρξει η δυνατότητα για ηλεκτρονικές αγορές.

Η Σνόουμπολ συμμετείχε σε μια πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Λιαμ Λέι του Γκέιτσχεντ της Αγγλίας, η οποία είχε ως σκοπό είχε να διευκολύνει ηλικιωμένους και ανάπηρους με τα καθημερινά τους ψώνια. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε το πρωτοπόρο λογισμικό του Videotex, κάτι μεταξύ ηλεκτρονικού υπολογιστή και τηλεόρασης, το οποίο επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν μια λίστα με ψώνια (κυρίως είδη πρώτης ανάγκης) μέσω της τηλεόρασης τους.

Η λίστα αυτή αποστελλόταν στο κοντινότερο σουπερμάρκετ της αλυσίδας Tesco, που ήταν συμβεβλημένη με το πρόγραμμα. Οι υπάλληλοι αναλάμβαναν να συγκεντρώσουν τα προϊόντα και να κάνουν κατ’ οίκον παράδοση.

Η ηλικιωμένη κατανόησε αμέσως πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και χαρακτήρισε την εφεύρεση «υπέροχη».

Ο Μάικλ Όλντριχ που δημιούργησε το εν λόγω πρόγραμμα είπε ότι «η νέα διαδικασία άλλαξε τον κόσμο των αγορών και έκανε τα ψώνια απλά και πρακτικά. Η Σνόουμπαλ δεν είχε απέναντι της έναν υπολογιστή, αλλά μια τηλεόραση. Υπήρχε ένα τηλεχειριστήριο, με το οποίο γινόταν η κλήση στο κατάστημα. Ουσιαστικά, αυτό που κάναμε τότε ήταν να μετατρέψουμε την οικογενειακή τηλεόραση σε ένα είδος υπολογιστή. Ήταν μόλις 1984 και ασχολούμασταν με τις ηλεκτρονικές αγορές. Ήταν κατενθουσιασμένη».

«Η μητέρα μου ήταν μια πολύ έξυπνη γυναίκα και γνώστης της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι την ενδιέφερε η αναγνώριση. Το έκανε απλά γιατί της άρεσε η ιδέα και διασκέδασε τη διαδικασία, καθώς ήταν μια εποχή που δεν ήξερε αν θα ‘χε τη δύναμη να βγει από το σπίτι», δήλωσε στην εφημερίδα «Independent» ο σήμερα 76χρονος γιος της Άλαν Σνόουμπολ.

Η Σνόομπαλ ήταν μια από τους πρώτους silver surfers ( «ασημένιοι χρήστες», από το «ασημένιο» χρώμα των μαλλιών ), όρος που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για ηλικιωμένους που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του ίντερνετ, και πέθανε το 1995. Αν ζούσε θα μπορούσε να επιλέξει μεταξύ δεκάδων ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ.

Η αλυσίδα Tesco δέχεται πλέον στη Βρετανία περισσότερες από μισό εκατομμύριο παραγγελίες μέσω ίντερνετ κάθε εβδομάδα. Η Morrisons, η μοναδική βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ που μέχρι τώρα δεν διέθετε υπηρεσία ηλεκτρονικών αγορών, θα αποκτήσει μια μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 και μάλιστα μετά από επένδυση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα