Μεταξύ λίστας και βίλας

Διώτης-Δένδιας

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ολισθαίνει επικίνδυνα το πολιτικό – δικαστικό σκηνικό, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και η κυβέρνηση εξαγγέλλει διαρκώς μέτρα για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος και την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία επισήμως προσεγγίζει το 28% και στους νέους ανθρώπους υπερβαίνει το 57%.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», σε συνάρτηση με τις διαρκείς αναταραχές στο κέντρο της Αθήνας

από αντιεξουσιαστές και ομάδες παρακρατικών, συνθέτουν ένα ιδιότυπο πολεμικό σκηνικό που είναι άγνωστο εάν ελέγχεται και σε ποιον βαθμό.
Τελευταίες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός στους κόλπους της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Από τη μία πλευρά, η Αστυνομία εστιάζει στην εξουδετέρωση των «ορμητηρίων» των αντιεξουσιαστών, όπως οι «βίλες Αμαλία και Κάλλας», ενώ παράλληλα πραγματοποιεί νέες συλλήψεις κατηγορούμενων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας περνά από «κόσκινο» μία προς μία τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., διαβλέποντας ότι υπάρχει πολύ βάθος στα «υπόγεια ρεύματα» των μηχανισμών που επιδιώκουν τη δημιουργία νέας πολιτικής ανωμαλίας.
Ποιος κρίνει, όμως, τους κριτές; Ποιος μπορεί να αποδώσει αποκλειστικές ευθύνες στους… απέναντι, όταν, για παράδειγμα, εκτός από τη «βίλα Αμαλία» ή τη «βίλα Κάλλας» παραμένουν κατειλημμένες (καταπατημένες) τεράστιες εκτάσεις αιγιαλού και δημόσιας περιουσίας όπου τα ιδιωτικά τουριστικά συμφέροντα και μεγαλοκαρχαρίες του δημοσίου χρήματος αποκλείουν την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές;
Ποιος μπορεί να αποδώσει μονομερώς δίκιο στην προσπάθεια για ανασύσταση του κράτους, όταν οι… απέναντι αναζητούν στοιχειώδη ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά συναντούν μόνον κλειστές πόρτες, ενώ την ίδια ώρα βλέπουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι οι διακινητές της «λίστας Λαγκάρντ», οι καταθέτες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, όπως και οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου;
Για τη «λίστα Λαγκάρντ» Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των ερευνών για τη «λίστα Λαγκάρντ» αναφέρουν ότι η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Βουλή με αρκετά κενά, εκτός και αν έχουν αποσπαστεί ομολογίες ή έχει καταθέσει περισσότερα τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένουν εντυπώσεις.
Όπως όλα δείχνουν, η πραγματογνωμοσύνη στο αλλοιωμένο USB θα γίνει με απόφαση του Κοινοβουλίου και όχι της Δικαιοσύνης, αφού οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης θέλουν να αποφύγουν ενστάσεις ή δικονομικά προσκόμματα από εμπλεκομένους και υπόπτους, με συνέπεια να καθυστερήσει η έρευνα.
Ο Διώτης καλείται να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, μετά την αποκάλυψη ότι ο χρόνος γέννησης του memory stick που είχαν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς φέρεται να είναι η 8η Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μαζί με τον Διώτη έχει κληθεί για τον ίδιο λόγο και ο προκάτοχός του, Γιάννης Καπελέρης.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση υλικού που θα διαφωτίσει την περαιτέρω έρευνα, δεδομένου ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή οι ψηφοφορίες για την προανακριτική επιτροπή. Στη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για το νοθευμένο USB, την ημερομηνία που εμφανίζει, το ενδεχόμενο αλλοίωσής του και ως προς τον χρόνο μεταγραφής, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα στικάκια με διαφορετικές ημερομηνίες εγγραφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ζητήσει τη συνδρομή ειδικών και φέρονται να διαθέτουν ένα λογισμικό – πρόγραμμα στο ΣΔΟΕ, μέσω του οποίου μπορούν να ανακτήσουν διάφορα αρχεία και να φανεί εάν υπήρχαν στο USB τα αρχεία με τα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο –κατά τις ίδιες πληροφορίες– δεν θα χρησιμοποιήσουν τώρα το επίμαχο λογισμικό για να προβληθούν ενστάσεις για ακυρότητες κ.λπ., αφού μία εκ των υστέρων πραγματογνωμοσύνη θα καταδείξει την τεχνική τους παρέμβαση και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν την προσφυγή κατά των μελλοντικών τεχνικών ερευνών.
Οι άλλες λίστες Σημαντικό είναι, πάντως, να τονιστεί ότι κυκλοφορούν κι άλλες λίστες, εκ των οποίων μία είχε αγοραστεί από την ΕΥΠ πριν από ενάμιση χρόνο αντί του ποσού του 1,3 εκατ. ευρώ, όταν επικεφαλής της υπηρεσίας ήταν ο στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας.
Επίσης, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα το «Π», βρίσκονται σε εξέλιξη οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ως καταθέτες, στη «λίστα Βενιζέλου» (δημοσιοποιήθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2012) ως μεγαλοοφειλέτες και, επίσης, ως καταθέτες στις λίστες που απέστειλαν προ μηνός στο υπουργείο Οικονομικών επισήμως οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αρχών του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου. Κοντολογίς, ο τραχανάς απλώθηκε παρά πολύ κι αν την… πληρώσει στο τέλος κάποιος «ανθυποϋπάλληλος», τότε η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να συγκρατηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα