Μεταστροφή ΔΝΤ για την Ελλάδα

Του Δ. Κεμπέ
Στη μεταστροφή της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε το ΔΝΤ και από εκεί που η Λαγκάρντ έλεγε ότι η χώρα θα πρέπει να καταντήσει όπως η Νιγηρία, τώρα δηλώνει ότι το Ταμείο «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα,

ώστε να εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν παγώσει εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, σημειώνοντας τη βελτίωση στην είσπραξη των φόρων από τα πλουσιότερα εισοδηματικά στρώματα. Αναφερόμενη στην Ισπανία, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ώστε να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, το δάνειο των 100 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, όταν δημιουργηθεί μία κοινή εποπτική αρχή. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, το δάνειο θα επιβαρύνει το χρέος της Ισπανίας δημιουργώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του. Προφανώς, για να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, αντιλήφθηκε επιτέλους ότι α) το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά οι κραταιές βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) και β) ότι εδώ και 1,5 μήνα το κλίμα έχει μεταβληθεί, καθώς ο Σαμαράς προσπαθεί αποδεδειγμένα και ουσιαστικά να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δανείων της τρόικας.

Προβλήματα
Την ίδια ώρα, πάντως, τα «κοράκια» της κερδοσκοπίας, όπως ο νομπελίστας Κρούγκμαν, συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα καταστροφολογίας προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ εντός του έτους. Κατά την άποψη του Πολ Κρούγκμαν, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα. Στο ερώτημα ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά: «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτήν την απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι». Για τον Πολ Κρούγκμαν, οι εξελίξεις στην Ισπανία θα είναι καθοριστικές. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012, η Ισπανία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης. «Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα» λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης, για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας». Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί, κυρίως δε τύποι σαν τον Κρούγκμαν, τον Ρουμπινί, τον Σόρος και τον σύμβουλο του Παπανδρέου, Τζ. Στίγκλιτς, οι οποίοι πίεζαν την Ελλάδα να μπει στο Μνημόνιο και τώρα λένε ότι όχι μόνο δεν έπρεπε να μπει, αλλά και ότι θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σύντομα στη δραχμή!

Στα ύψη οι οφειλές τ

Keywords
Τυχαία Θέματα