Με «αυξανόμενη ανησυχία» παρακολουθούν οι Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Τουρκία

Με το βλέμμα «καρφωμένο» στην Τουρκία οι Βρυξέλλες δηλώνουν την «αυξανόμενη ανησυχία» τους για την πολιτική κρίση και τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί

Με φόντο το σκάνδαλο με τις μίζες, συγκρούσεις

διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι παρακολουθεί «με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία από τις 17 Δεκεμβρίου».

Με φόντο την έρευνα σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με τα υψηλά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος AKP ο Φούλε σημειώνει ότι έχει εκφράσει την «ανησυχία του για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού αξιωματούχων από τα καθήκοντά τους» .

«Τις τελευταίες ημέρες, η αλλαγή στον κανονισμό της δικαστικής αστυνομίας έχει υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έχει περιορίσει τη δυνατότητά της να δράσει» υπογράμμισε ο Φούλε, επικρίνοντας τη σχετική κίνηση της Άγκυρας. «Η εφαρμογή του κανονισμού ανεστάλη από το Κρατικό Συμβούλιο, απόφαση που καλωσορίζω και ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί άμεσα» τονίζει ο Φούλε.

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να «πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες θα διερευνηθούν «χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις με διαφάνεια και αμεροληψία», υπενθυμίζοντας πως στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ συγκαταλέγεται και η ύπαρξη κράτους δικαίου.

Να σημειωθεί ότι από το απόγευμα της Παρασκευής εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν στην Ταξίμ αργά το απόγευμα της Παρασκευής, χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Ανάλογο το σκηνικό και στην Άγκυρα, όπου ομοίως εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν την παραίτηση του Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση για τον Ερντογάν μοιάζει πλέον πολύ δύσκολη, καθώς από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, μέλη των οικογενειών τους, ενδεχομένως και ο ίδιος ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, οι τριγμοί στο κυβερνών κόμμα πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα, ενώ και η τουρκική οικονομία και αγορά βυθίζεται, με τους επενδυτές να την εγκαταλείπουν φοβούμενοι περαιτέρω αναταραχές, ίσως δε και αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώνονται» τα τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών, έχοντας ξεπουλήσει μέσα σε μια ημέρα χρεόγραφα αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ η λίρα υποχώρησε την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 2,17 λίρες ανά δολάριο και το τουρκικό χρηματιστήριο έκλεινε με απώλειες άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν νέες, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το σκάνδαλο διαφθοράς. Η Χουριέτ δημοσίευσε μια λίστα με 41 γνωστά ονόματα επιχειρηματιών που δεν κλήθηκαν σε απολογία για το σκάνδαλο διαφθοράς, επειδή καθαιρέθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο ίδιος που είχε ετοιμάσει και σχετικό έγγραφο κλήτευσης του υιού Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Βίαιες συγκρούσεις στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

The post Με «αυξανόμενη ανησυχία» παρακολουθούν οι Βρυξέλλες τις εξελίξεις στην Τουρκία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα