Η «Πνιγμονή» στον Πολυχώρο Vault

Πρόκειται για μια εκδοχή του σπιτιού τηςΜπερνάρντα Άλμπα, μεταφέροντας το αριστούργημα του Federico García Lorca από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουσουλμανικές Χώρες.

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου την «Πνιγμονή» σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Το έργο είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο», με φόντο την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας,

όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο και το περιβάλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο.

Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων

Λίγα λόγια για το έργο:

ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ετυμολογία λέξης: η ασφυξία που προκαλείται από απόφραξη των αναπνευστικών οδών λόγω στραγγαλισμού, πνιγμού ή άλλης αιτίας)

Καλοκαίρι 2013, σ’ ένα άγονο χωριό της Ανατολικής Τουρκίας… Υποταγμένη στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ και την άκαμπτη ηθική ενός τόπου που υπαγορεύουν την κοινωνική θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Χαντισέ Άλντα, μετά τον θάνατο του άνδρα της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της, Νουράν, Φαντιμά, Αίσα, Γιαγκμούρ και Νάσμα πολύχρονο κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Η αυταρχική μάνα έχοντας στερηθεί τον έρωτα και εγκλωβισμένη σε ένα τόπο που μισεί, αρνείται να παντρέψει τις κόρες της με κάποιον από τους συγχωριανούς της, θεωρώντας τους υπαίτιους για τον άδικο λιθοβολισμό των δύο αδερφάδων της. Στο σπίτι ζουν επίσης η Ουλβιγιέ, η οικονόμος, κι η Ζαφίρα, μητέρα της Χαντισέ. Στον νόμο που επιβάλει η Χαντισέ μόνο η μεγαλύτερη και η μικρότερη γυναίκα τολμούν φανερά να αντιτεθούν. Η Ζαφίρα με όπλο την τρέλα της φωνάζει δυνατά όλα εκείνα που και οι κόρες επιθυμούν, αλλά αποσιωπούν, ενώ η Νάσμα παραδίδεται στις ορμές της.

Η Νουράν, η μεγαλύτερη κόρη της Χαντισέ από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Καρίμ Αμέρ. Τον Καρίμ όμως ποθούν κι η Νάσμα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στις απαιτήσεις της μητέρα της και συνάπτει παράνομη ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Γιαγκμούρ, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει. Ανάμεσα στις κόρες αναπτύσσονται σχέσεις ακραίου ανταγωνισμού, που επειδή αδυνατούν να εναντιωθούν στους περιορισμούς της τυραννικής μητέρας, αλληλοσπαράζονται με ανταγωνισμούς, λογομαχίες, κατηγορίες και φαρμακερά υπονοούμενα. Η ζήλια της Γιαγκμούρ θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος του έργου και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Από το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στην «Πνιγμονή»

Το κύκνειο άσμα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898 – 1936), το θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (1936), αποτελεί μια τραγωδία για τη γυναίκα σε κάθε σημείο της γης. Έργο ηφαιστειακών και μητριαρχικών παθών και συγκρούσεων, στροβιλίζεται γύρω από τα όρια της ατομικής ελευθερίας και των τυραννικών προκαταλήψεων. Ένα ψυχογράφημα διαπλεκόμενων εσωτερικών διεργασιών. Η δράση εκπροσωπεί τη μάχη δύο αντιθετικών δυνάμεων, τη συντήρηση ενός ασφυκτικού ηθικού κώδικα και την απελευθέρωση των ζωτικών ανθρώπινων ορμών.

Η σεξουαλική καταπίεση, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες, η επιρροή των ανδρών στις γυναίκες, ο πουριτανισμός της επαρχίας, ο ρόλος της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κοινωνική ανισότητα, η ενδοοικογενειακή βία, ο εγωισμός, η προδοσία, η ανθρώπινη σκληρότητα, η τρέλα, η συναισθηματική αναπηρία, η ανάγκη για επικοινωνίας, το ένστικτο της επιβίωσης, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας, τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, οι τύψεις, η φρίκη, ο παραλογισμός της εξουσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που θίγονται στην Πνιγμονή.

Εμφανής σε όλο το έργο είναι η αδάμαστη φύση της ανθρώπινης ψυχής να βρει συντροφικότητα κι αγάπη, ακόμη και σε έναν κόσμο που δεν χωράνε η ελπίδα, η αγάπη και ο έρωτας.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΙΜΗΣ

Το 40% και πλέον του γυναικείου πληθυσμού της Τουρκίας είναι θύμα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του «σκληρής βίας», συνήθως άγριο ξύλο, πλήγματα με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο κλπ. από μέρους στενών συγγενών. Στοιχεία τα οποία έδωσε η αστυνομία και η χωροφυλακή και τα οποία αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις Αρχές αναφέρουν συγκεκριμένα 48.264 πράξεις ωμής βίας κατά «γυναικών της οικογένειας» το 2008 αλλά σχεδόν διπλάσιες, 80.398, το 2011.

200 και πλέον εγκλήματα τιμής διαπράττονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, τα περισσότερα στις ανατολικές επαρχίες Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ και Μαρτίν

Εγκλήματα τιμής δεν διαπράττονται φυσικά μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία, Υεμένη…) καθώς και σε δυτικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία…) στις κοινότητες των μεταναστών

Οι δολοφονίες, όπου τα θύματα είναι γυναίκες αυξήθηκαν στην Τουρκία κατά 1.400% μεταξύ 2002 και 2009!

Το 2011, 257 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 220 τραυματίστηκαν από τους συζύγους ή ατομα που συζούσαν!.

Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2012, σχεδόν 100 γυναίκες έχουν σκοτωθεί!

Τα τελευταία 8 χρόνια ο αριθμός των Τουρκάλων που σκοτώθηκαν, ανήλθε στις 5.000.

5.000 υπολογίζουν τον αριθμό των γυναικών που πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, όμως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ομάδες γυναικών στη Μέση Ανατολή και την ΝΑ Ασία θεωρούν πως ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει τα 20.000 ετησίως. Σε πολλές περιπτώσεις οι δολοφονίες δεν καταγράφονται, καθώς αρκετές γυναίκες υποχρεώνονται από τους συγγενείς τους να καταπιούν ποντικοφάρμακο ή να αυτοπυρποληθούν και έτσι τα εγκλήματα θεωρούνται αυτοκτονίες.

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

… “Η «Πνιγμονή» είναι μια από τις πιο όμορφες και μαγικές παραστάσεις που έχουν δει τα μάτια μου. Ο Δ. Καρατζιάς μεταφέρει αριστοτεχνικά την δράση από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013. Οκτώ γυναίκες σε ένα σπίτι, «περικυκλωμένες» από απάνθρωπα και ανόητα έθιμα, εγκλήματα τιμής, θρησκευτικό φανατισμό και πουριτανισμό. Οκτώ γυναίκες που καλούνται να υπακούσουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ψυχή τους και τις επιθυμίες τους …Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την παράσταση. Δεν περιγράφεται, νιώθεται. Και οι οκτώ ηθοποιοί είναι εξαίσιες”..
Πιτσιρίκος

… “Στο σπαρακτικό τελικό αποτέλεσμα συνετέλεσαν κρίσιμα οι ερμηνευτικές ικανότητες των οκτώ γυναικών που στα χέρια ενός «σκηνοθέτη ηθοποιών», ανέδειξαν τα πλούσια υποκριτικά τους προσόντα στο έπακρο. “Μια υπέροχη παράσταση που προκάλεσε θυελλώδες χειροκρότημα και που σας συνιστώ να μην την χάσετε”…
Μαρία Κυριάκη (Επί Σκηνής)

…”Αν και ήταν η τρίτη μέρα που παρουσιαζόταν το έργο, ήταν τόσο καλοδουλεμένο που κανένας μετά το τέλος της παράστασης δεν είχε να πει κακή κουβέντα ούτε για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς, αλλά ούτε και για τις ερμηνείες των οκτώ πρωταγωνιστριών”…
Παναγιώτη Μουλόπουλο (magazineofmedia)…

… “Οκτώ μοναδικές ερμηνείες, οκτώ διαφορετικοί γυναικείοι χαρακτήρες σε ένα ”κρεσέντο” θεατρικής ερμηνείας σε μια παράσταση που παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα… Εξαίσιες και οι οκτώ ερμηνεύτριες. (Ίσως είναι λίγο να περιγράψω την υποκριτική τους που μας καθήλωσε.)
Ένα έργο, κυρίως μια παράσταση, που θέλεις να ξαναδείς” …
Γιάννης Γαβρίλης -Καράσογλου (Κεντρί)

… “Μια ατμοσφαιρική παράσταση που όμοιά της έχουμε να δούμε χρόνια. Ο Δ. Καρατζιάς ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Οι πρωταγωνίστριες υποστήριζαν και με το παραπάνω αυτό που αγαπούν να κάνουν και μπράβο τους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης” …
Κων/νος Ιωακειμίδης (methismenesistories)

… “Εδώ διακρίνει κανείς μια σπάνια πράγματι θεατρική παράσταση από μια ομάδα επίλεκτων ηθοποιών, ανυπέρβλητου ήθους και κάλλους, με αξιοπρέπεια και σεβασμό σ’ αυτό που κλήθηκαν να κάνουν, να υπηρετήσουν την υψηλή τέχνη του θεάτρου, να τιμήσουν και να βραβεύσουν το ακροατήριο με την υψηλή υποκριτική τέχνη που τις διακατέχει”…
Νίκος Παναγιωτάρας (Περιφερειακό Τμήμα ΕΡΑ)

… “Η πρεμιέρα του έργου “Πνιγμονή”, ενθουσίασε και κατασυγκίνησε το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση κρατώντας την ανάσα του, συμπάσχοντας, κυριολεκτικά, με τις οκτώ τραγικές ηρωίδες!.. Η παράσταση συνεπαίρνει το θεατή, που θυμώνει, οργίζεται, πνίγεται, πάσχει. Σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες συμβάλλουν σε αυτό. Η μικρή σκηνή του Vault δημιουργεί μια καταλυτική εγγύτητα” …
Ρούλα Σκουρογιάννη (Ένωση Ανταποκριτών Ελλ. Τύπου Εξωτερικού)

… “μια παράσταση που πρόκειται να θυμάσαι για πάντα, αν τη δεις κι αν την κοιτάξεις κι αν την αφουγκραστείς. Εάν έχεις κάποια ιδέα για το έργο του Λόρκα, πήγαινε στο Vault να το δεις σε μια μοντέρνα διασκευή που σέβεται και τολμά. Κι αν δεν έχεις, πήγαινε στο Vault να δεις μια κλασική παράσταση” …
Γεωργία Δρακάκη (Σύγχρονη Έκφραση)

… “Αν και το έργο αποτελεί διασκευή, δεν παύεις να έχεις μπροστά σου ατόφιο το κείμενο σε συνύπαρξη με τις προσθήκες και τις αλλαγές, χωρίς να χάνεται η πρωτογενής πηγή. Το μίγμα είναι αριστοτεχνικά ζυγισμένο και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξαιρετικό. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και σπαρακτικές χωρίς υπερβολές. Βλέποντάς τις ανατριχιάζεις, συμπάσχεις, πονάς. Η φωνή της Αθηνάς Τσιλύρα ως Χαντισέ σκίζει τους τοίχους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μουσική είναι του Μάνου Αντωνιάδη και γράφτηκε ειδικά για την παράσταση. Μια πολύ συγκινητική παράσταση για την πρόωρη ταφή των νεανικών ονείρων, για την όρεξη για έρωτα που πνίγεται στο «ήθος», για τη ζωντάνια που συνθλίβεται στην υποταγή”…
Χρυσάνθη Πατεργιαννάκη (Tralala)

… “Κάθε τι στην «Πνιγμονή» είναι άρτιο, προσεγμένο και συναισθηματικά φορτισμένο…Μια δουλειά – «διαμάντι», που κάθε θεατής και δη φίλος του καλού θεάτρου οφείλει να δει και να απολαύσει αυτή τη σεζόν στον Πολυχώρο του Vault ο οποίες με δουλειές επιλεκτικές έχει καταφέρει σε χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει στον χώρο”…
Αλέξανδρος Κούρτης (EnterTV)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κειμένο / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Υποβρύχιες φωτογραφίες / teaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)

Αφίσα παράστασης: Αλέξανδρος Βενιέρης, Νικολέττα Γιαννούλη
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)
Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)
Θεοδώρα Σιάρκου(Ουλβιγιέ / Πόνθια)
Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)
Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)
Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)
Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)
Μελισσάνθη Μάχουτ (Νάσμα / Αντέλα)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 18:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Email: [email protected]

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

The post Η «Πνιγμονή» στον Πολυχώρο Vault appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
unesco, θεατρο, δραση, επιρροή, εγκληματα, αιγυπτος, γαλλια, οηε, πήχη, ασπε, μετρο, facebook, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νικολεττα ρωμανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, αθηνα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, οαεδ, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νικος ρωμανος, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, λιβανος, δυνατα, επιθυμιες, χωρες, αστυνομια, γερμανια, γκαζι, γυναικα, δουλεια, εγωισμος, ζηλια, ηθοποιοι, ηθικη, ιορδανια, ισπανια, καθημερινη, μητερα, μουσικη, ξυλο, οηε, πειραιως, φωτογραφιες, αγαπη, αγριο, αιμα, ανθρωπινα δικαιωματα, αναπηρια, αξιοπρεπεια, ασια, ασμα, αφορμη, βιβη, δημητρα, διαστημα, δολοφονιες, εγκληματα, εθιμα, ευρω, ελπιδα, ενστικτο, επιρροή, εσωτερικων, τεχνη, ζωη, ιδεα, ιδια, η φωνη, θυμασαι, ισλαμ, κειμενο, λογια, λορκα, μαροκο, ματια, μπατμαν, μιγμα, μηνες, μοιρα, μαρια, ομαδα, παντα, οκτω, ορια, πακισταν, περιβαλλον, πηγαινε, πηγη, ψυχη, ρολο, σεζον, σεναριο, συγκεκριμενα, σιδερο, συντηρηση, συγχαρητηρια, συρια, σκηνοθεσια, σπιτι, τυψεις, τμημα, τουρκια, τρελα, τριτη, υψηλη, φεντερικο γκαρθια λορκα, φυση, φυσικα, φοντο, φωνη, φορα, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, δουλειες, ερωτες, κορες, κυριακη, μια φορα, μπροστα, ομαδες, ουστα, πήχη, σκηνη, θεματα, unesco, υπεροχη, χερια
Τυχαία Θέματα