Η Μεσόγειος στις φλόγες

Του Ηλία Δ. Καλλιώρα

Η περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου φλέγεται. Οι φλόγες ήδη έχουν αλλάξει δραματικά τον χάρτη της Μεσογείου. Οι κοσμογονικές αλλαγές έχουν ήδη μεταβάλει γιγαντιαία το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Εάν αφήσουμε στην άκρη προς στιγμήν το γεγονός ότι ο ολόκληρος ο μνημονιακός ευρωπαϊκός Νότος είναι πλέον «για το σφυρί», η τελική συνθετική εικόνα είναι συγκλονιστική. Οι κάποτε «κυβερνήσεις» σε Τυνησία, Λιβύη

και Αίγυπτο εκλείπουν, μετά από βίαιες και αιματηρές μεταμορφώσεις. Το Μαρόκο, η Αλγερία, ο Λίβανος και η Ιορδανία βρίσκονται σε θεόρατη αστάθεια και ήδη βιώνουν σοβαρότατες πολιτικές αναταραχές.
Η Κύπρος δε, ειδικότερα, πέρα από το επερχόμενο δάνειο και το μνημόνιο, έχει τώρα να «φροντίσει» και τα «θαλάσσια οικόπεδα», με τις ποικίλες προεκτάσεις τους (π.χ. Ισραήλ, Τουρκία). Στο μεταξύ, η δοκιμαζόμενη με εμφύλιο πόλεμο Συρία καταρρίπτει άοπλο αναγνωριστικό αεροπλάνο (RF-4) της τουρκικής Αεροπορίας. Η συνέχεια είναι αναμενόμενη και γνωστή. Ο κ. Ερτνογάν μίλησε για «εχθρική» και «δειλή» πράξη. Οι Σύριοι δικαιολογήθηκαν, λέγοντας μετέπειτα τη δική τους εκδοχή και «συγγνώμη» για την κατάρριψη. Η περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία, βρέθηκε εν «ντροπή» και σε κόκκινο συναγερμό.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Συρία βρίσκεται, εδώ και καιρό, «εσκεμμένα» στο διεθνές πολιτικό επίκεντρο. Εξ ου και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κ. Κάρεϊ, με ιδιαίτερη πολιτική χαρά και ικανοποίηση μίλησε για «εσκεμμένη» πράξη των Σύριων κατά της συμμάχου Τουρκίας. Οι ΗΠΑ θέλουν διακαώς την επέμβαση στη Συρία. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν «σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Συρίας» (κ. Αρίντς), η Τουρκία εντούτοις σκοπίμως ανακατεύει συνεχώς την κοχλάζουσα «μεσογειακή σούπα» απευθυνόμενη τώρα στο ΝΑΤΟ (κατά της Συρίας), ενώ, ταυτοχρόνως, οι Ευρωπαίοι προχώρησαν ήδη στη 16η σειρά κυρώσεων κατά της Συρίας.
Η Ρωσία του ισχυρότατου προέδρου κ. Πούτιν ενδιαφέρεται και αυτή για τη μοναδική της στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, στο Ταρτούς της Συρίας, και διεκδικεί (σωστά) τον δικό της σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Συνεπώς, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοινώνει επισήμως πως δεν αποτελεί πρόκληση η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους. Συμπτωματικά δε, ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται τις ίδιες μέρες για επίσημη διήμερη επίσκεψη-περιοδεία στο εν λόγω «ηφαίστειο» (Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία). Ετοιμάζοντας τις μάζες, τα δυτικά ΜΜΕ «ήδη ξεκίνησαν» τον δικό τους πόλεμο στη Συρία μέσω παραπληροφόρησης. «Αρμόδιες πηγές» ανέφεραν, ψευδώς, ότι τα ρωσικά πλοία «Kunikov, Filchenhov και Kaliningrad» απέπλευσαν για τη Συρία, ενώ η αλήθεια είναι ότι και αυτή ακόμη τη στιγμή τα εν λόγω πολεμικά σκάφη είναι αγκυροβολημένα σε ναυτικές βάσεις στη Ρωσία.
Πέραν τούτων, τέλος, η πραγματικότητα είναι πως η διαφαινόμενη ανάδειξη του Ιράν σε πυρηνική δύναμη αλλάζει άρδην όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να παίξει τον «πολιορκητικό κριό» και τον «μπαμπούλα» της περιοχής.
Keywords
Τυχαία Θέματα