Άλλα έλεγε, άλλα κάνει;…

Από τη ΝΟΡΑ ΡΑΛΛH – [email protected]

Εξελέγη με το σύνθημα «η λιτότητα δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης». Έκανε την ανάπτυξη σημαία και την επέβαλε στην Άνγκελα Μέρκελ. Η γαλλική οικονομική πραγματικότητα, όμως, πρόλαβε τον Φρανσουά Ολάντ με τη μορφή της έκθεσης που παρέδωσε πριν από τρεις ημέρες στον πρωθυπουργό του, κατόπιν δικού του αιτήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Βλέπετε, οι αριθμοί είναι άτεγκτοι και η λιτότητα, ακόμη και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,

φαντάζουν αναπόφευκτες. Για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ετοιμάζονται, ωστόσο, και οι Ιταλοί, αφού, σύμφωνα με την «Corriere della Sera», ο Μάριο Μόντι σχεδιάζει να τους μειώσει κατά 100.000 μέχρι το 2014. Οπότε, έχουμε το πρωτοσέλιδό μας: Η ώρα της λιτότητας ήρθε και για τον σοσιαλιστή Ολάντ και για τον τεχνοκράτη Μόντι! Ζήτω η Ευρώπη των λιτοτήτων!

Έλλειμμα
Αν, λοιπόν, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς του στόχους και να μειώσει φέτος στο 4,4% του ΑΕΠ (από 5,2% το 2011) το έλλειμμα, η Γαλλία πρέπει να κλείσει μια μαύρη τρύπα 6-10 δισ. ευρώ. Το ποσό, όμως, αυτό ωχριά μπροστά στα 33 δισ. ευρώ που πρέπει να εξασφαλίσει το 2013 για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%. Αν προστεθούν, μάλιστα, και τα 5 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθούν ως επιστροφές φόρων σε ξένα αμοιβαία κεφάλαια, βάσει πρόσφατης ευρωπαϊκής εντολής, η απαιτούμενη προσαρμογή για το 2013 φτάνει στο 4% των δημοσίων δαπανών.
Ο (σοσιαλιστής) πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντιντιέ Μιγκό δεν έκανε καμία προσπάθεια, όταν μίλησε προ ημερών, να εξωραΐσει την οικονομική κατάσταση και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν σε μια Γαλλία με παραδοσιακά μικρές ανοχές: «Η χώρα βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας κρίσης χρέους» προειδοποίησε, σύμφωνα με τo dailynews24. Την ίδια στιγμή, το χρέος ξεπερνά φέτος στη Γαλλία το 90% του ΑΕΠ και οι δημόσιες δαπάνες αγγίζουν το 56% του ΑΕΠ (για τη Δύση το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό έπειτα από εκείνο της Δανίας). Για όλα αυτά, η εισήγηση του Μιγκό συνοψίζεται από τη «Liberation» στην εξής φράση: «Αφαιρέστε το λίπος από το μαμούθ», το τι θα γίνει με τον λαό, βέβαια, κανένας δεν καθόρισε.

Μετά την τρόικα και τον Ράιχενμπαχ, “Γκαουλάιντερ” στην Ελλάδα αποκτά και η Κομισιόν… Να μας ζήσει!
Ειδικά μετά τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, δεν είχε μείνει κανείς τους στην Ελλάδα. Πλέον, όμως, και μετά την καινούργια κυβέρνηση συγκυβέρνησης, τον δικό της τοποτηρητή ετοιμάζεται να ορίσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που έχουν ήδη από καιρό ορίσει τους δικούς τους.
Η κατ’ αρχάς απόφαση ελήφθη προ πενταμήνου, οπότε υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η ώσμωση της υπό τον Ράιχενμπαχ Ομάδας Δράσης με τις δομές της τρόικας.
Για τον σκοπό αυτόν, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ορίσουν στο εγγύς μέλλον έναν κοινοτικό τεχνοκράτη, ο οποίος έχοντας την έδρα του στην Αθήνα θα αναλάβει τον συντονισμό των υπηρεσιών της Ομάδας Δράσης με

Keywords
Τυχαία Θέματα