Επιστρέφει ο Γιανούκοβιτς εν μέσω νέων διαδηλώσεων στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιστρέφει σήμερα Δευτέρα στα καθήκοντά του μετά την αναρρωτική άδεια διάρκειας τεσσάρων ημερών, ο οποίος δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό νέας κυβέρνησης, εν μέσω νέων διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, αν η μεταβατική κυβέρνηση της χώρα αυτής προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, σε συνέντευξή

της που δημοσιεύεται σήμερα.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει αποφασίσει τη χορήγηση πακέτου στήριξης 15 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Το κύμα διαδηλώσεων, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο μετά την απόφαση απομάκρυνσης της Ουκρανίας από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. εισέρχεται πλέον στον τρίτο μήνα.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον εργάζονται πάνω σ’ ένα οικονομικό σχέδιο για την Ουκρανία, προσθέτοντας πως οι αριθμοί «δεν θα είναι μικροί» και πως το σχέδιο μπορεί να περιλάβει χρήματα, «εγγυήσεις» ή προοπτικές επενδύσεων. Η Άστον δήλωσε πως η βραχυπρόθεσμη βοήθεια δεν θα εξαρτηθεί από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως θα εξαρτηθεί από το αν η νέα ουκρανική κυβέρνηση θα επιδιώξει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Άστον πρόκειται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Θα προεδρεύσει μια συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Επιστρέφει ο Γιανούκοβιτς εν μέσω νέων διαδηλώσεων στο Κίεβο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα