Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις

Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, διαδικασίες - εξπρές, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και δικαίωμα στην Εκκλησία για στρατηγικές επενδυτικές κινήσεις περιέχει το νέο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε από τον Νότη Μηταράκη.
Όσοι το είδαν με δυσπιστία ξέχασαν ότι ο Σαμαράς έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να του υποβάλουν εντός του μήνα τις προτάσεις τους για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που παρουσιάζονται στους τομείς ευθύνης τους. Στο επίκεντρο του νέου πλαισίου είναι η δημιουργία

υπηρεσιών «μιας στάσης» για τη διευκόλυνση επενδυτών και η δημιουργία Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού. Οι κυριότερες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγονται σε επενδυτικούς νόμους, είναι οι εξής: * Δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής. * Απελευθερώνεται η επιλογή του μείγματος ευεργετημάτων του αναπτυξιακού νόμου (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.α.) για επενδύσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία της χρηματοδότησης για μικρούς και μεσαίους επενδυτές. * Επιτρέπεται η εμπροσθοβαρής χρήση των φοροαπαλλαγών ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η βιωσιμότητά τους. * Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους. * Καταργείται (και αναδρομικά) η ανάγκη ειδικού αιτήματος αλλαγής προμηθευτή ή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα, εφόσον η ονομαστική ισχύς δεν μεταβάλλεται πάνω από 10%, ώστε να αποφορτιστεί από τις αιτήσεις η Ομάδα Μικρών Έργων και να επικεντρωθεί στα 1.624 νέα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν. * Παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση περαίωση σωρευμένων ελέγχων και η εκταμίευση εκκρεμών δόσεων. * Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για ένα έτος της ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί από το 2007 και μετά. * Επαναφέρεται το όριο κύρωσης από τη Βουλή από τα 150 εκατ. στα 50 εκατ. ευρώ. * Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς. * Συστήνεται αυτοτελές τμήμα επιθεώρησης ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης, με σκοπό τον διαρκή έλεγχο τήρησης των διαδικασιών. Διευκολύνσεις Με το νομοσχέδιο συστήνεται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των σχετικών με τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την παραγωγή, την υλοποίηση και τον συντονισμό ενιαίας επενδυτικής – αναπτυξιακής πολιτικής, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την επιτάχυνση των επωφελών για τη χώρα επενδύσεων. Δημιουργείται υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση και τον εν γένει συντονισμό στρατηγικών επενδύσεων, ως κίνητρο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων.
Σημαντικό είναι ακόμη ότι θα διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ θεσπίζεται η χορήγηση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Επενδυτής η Εκκλησία Όσον αφορά στον ρόλο της Εκκλησίας και στη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.
Εισάγεται διάταξη προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων. «Η υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για την εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» αναφέρεται.

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Ανταγωνιστικό μοντέλο franchise

Στην παραχώρηση, σε υποψήφιους συνεργάτες – franchisees, της χρήσης και εκμετάλλευσης εταιρικών καταστημάτων της, με τον διακριτικό τίτλο «Carrefour Express», προχωρεί η Μαρινόπουλος Α.Ε., υλοποιώντας ένα νέο και άκρως ανταγωνιστικό μοντέλο franchise. Διαθέτοντας ένα δίκτυο από 169 σημεία δικαιόχρησης με την επωνυμία «Carrefour Express», η Μαρινόπουλος Α.Ε. «προσκαλεί» όσους ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση στο επιχειρείν, να συνεχίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών για λογαριασμό τους, υπό το ίδιο εμπορικό σήμα, με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό και με την υποστήριξη της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας στην Ελλάδα.
Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του νέου μοντέλου franchise που υλοποιεί η Μαρινόπουλος Α.Ε. είναι ότι στις οικονομικές υποχρεώσεις του εκάστοτε franchisee περιλαμβάνονται μόνο η κάλυψη των παραγγελιών που διενεργεί για τα προς πώληση προϊόντα, όπως και των παγίων εξόδων, αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας του καταστήματος, ενώ για την είσοδό του στο δίκτυο της αλυσίδας το προς επένδυση κεφάλαιο και τα δικαιώματα εισόδου είναι μηδενικά.
Ένα κατάστημα της κατηγορίας «Carrefour Express», με έκταση από 250 – 500 τ.μ. απαιτεί για τη λειτουργία του επενδύσεις που κυμαίνονται από 300.000 έως 500.000 ευρώ και, πλέον, με το νέο μοντέλο franchise το κατάστημα δίδεται έτοιμο προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο, υπό την προϋπόθεση είτε να γνωρίζει το αντικείμενο είτε να εκπαιδευτεί κατάλληλα.
Η σύμβαση συνεργασίας μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια επτά έτη, με δικαίωμα ανανέωσης στη λήξη της, ενώ ο συνεργάτης της εταιρείας, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο αντισυμβαλλόμενων, δύναται να αποκτήσει δικαίωμα λειτουργίας και δεύτερου καταστήματος.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της, η Μαρινόπουλος παρέχει στους franchisees τη δυνατότητα της υποστήριξης, ενίσχυσης και επιμόρφωσής τους, ενώ δεσμεύεται μέσω των σχετικών συμβάσεων να υποστηρίζει τους συνεργάτες της και σε επίπεδο οργάνωσης των καταστημάτων και τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται της εμπορικής πολιτικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαρινόπουλος, Jérôme Loubère, δήλωσε ότι «το franchise αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης της Μαρινόπουλος, που με το νέο μοντέλο συνεργασίας ενδυναμώνεται περαιτέρω, δίνοντας τη δυνατότητα στο δίκτυο να διεκδικήσει υψηλότερα μερίδια αγοράς».
Ο κ. Jérôme Loubère τονίζει επίσης ότι «ο όμιλος Μαρινόπουλος, διαισθανόμενος τις συνέπειες της ύφεσης στον τομέα της εργασίας, αλλά και τα εμπόδια τα οποία υφίστανται για την εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων, δίνει την ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στις δυνάμεις τους να κερδίσουν μια θέση στο επιχειρείν αποτελώντας μέλος του ισχυρότερου δικτύου λιανικής της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα