Σπρώχνουν σε παραίτηση τον Ιερώνυμο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Λουλούδια» και… γαϊδουράγκαθα που βρήκαν… λίπασμα, για να θεριέψουν στα χρόνια που αποκαλυπτόταν το παραεκκλησιαστικό κύκλωμα, κατά την τριετία 2005 – 2007 φαίνεται ότι βρίσκει μπροστά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Αγκάθια» ικανά όχι μόνο να «ματώσουν» την αρχιεπισκοπία του, αλλά –σύμφωνα με κάποιες απολύτως έγκυρες πηγές– ακόμη και να οδηγήσουν την Εκκλησία σε κρίση και τον προκαθήμενο σε «ηρωική» (;) έξοδο…
Αυτή η τελευταία φράση κάθε άλλο παρά αποτελεί ένα δημοσιογραφικό πυροτέχνημα. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αρκετοί από τους Μητροπολίτες

της νέας γενιάς, από αυτούς που χαρακτηρίζονται «νέοι και φιλόδοξοι», υποδαυλίζουν ένα κλίμα παραίτησης του κ.κ. Ιερώνυμου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι σχετικές ζυμώσεις, που είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», χάνονται στο βάθος των πολλές φορές βυζαντινολογούντων εκκλησιαστικών διαδρόμων. Καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε στο «Π» στην αρχή της εβδομάδας μάλιστα πως αυτή η σεισμική εξέλιξη θα συμβεί εντός του 2013, μην αποκλείοντας να συνέλθει και πάλι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνήλθε την Πέμπτη για να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, είτε στην τακτική της Σύνοδο, τον προσεχή Οκτώβριο να διαχειριστεί τη… βόμβα της παραίτησης Ιερώνυμου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο ακόμα και συναναστροφές με επιφανή άτομα που έχουν πρόσφατα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.
Δύο «εισηγήσεις» που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κυκλοφορούν ως… διαθέσεις του Αρχιεπισκόπου περιγράφονται ως επιχείρηση γεφύρωσης των σχέσεων του κ. Ιερώνυμου με «τα παιδιά» του Μακαριστού Χριστόδουλου…

Θέλει να τους επαναφέρει
Μόνον που οι «διαθέσεις» αυτές έχουν ήδη ανάψει… φωτιές στους κόλπους των Μητροπολιτών, διότι αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την… αποκατάσταση σε επισκοπικούς θρόνους, έστω και χωρίς… Μητρόπολη του Πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος πέρασε από της… φυλακής τα σίδερα, την εποχή που βρέθηκαν να… αναπαύονται στον τραπεζικό του λογαριασμό 2 εκατ. ευρώ, σταλμένα –μάλλον– εξ ουρανού.
Την ίδια ώρα, ενώ για τον κρίσιμο, λόγω τοπικής ευνόητης ιδιαιτερότητας, θρόνο της Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής ήταν γνωστό πως τη μάχη θα έδιναν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης Παντελεήμονας Μουτάφης και ο ομόλογός του της Μητρόπολης Κομοτηνής, Κωνστάντιος, κύκλοι του Αρχιεπισκόπου προσπάθησαν –λειτουργώντας, είπαν, εξ ονόματός του– να επιβάλουν προς αποκατάσταση τον άλλοτε φερόμενο να εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο, Μητροπολίτη Βρεσθένης (σ.σ. άνευ χαρτοφυλακίου) πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο Κουμαριανό.
Εκκλησιαστικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το «Π» εξέφρασαν πάντως την άποψη πως «η κρίσιμη αυτή Μητρόπολη της Θράκης, για εθνικούς λόγους, δεν προσφέρεται για “τακτοποίηση προγραφών”». Άλλωστε, το ζήτημα αυτό είναι τόσο λεπτό που φαίνεται πως απασχόλησε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η οποία έγινε στο γραφείο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αν και χαρακτηρίστηκε «εθιμοτυπική», αλλού κατευθύνουν τόσο όσα έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, αναφορικά με τους Ιμάμηδες της Θράκης, όσο και η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ότι «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι σε υψηλή ετοιμότητα». Οι Τούρκοι θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία της σχολής, ίσως και εντός του έτους, «αλλά τι θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα;» αναρωτιούνται οι πιο καχύποπτοι…

Συνάξεις διαδοχής
Όλες αυτές οι «καυτές πατάτες» αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ο κ.κ. Ιερώνυμος για ζητήματα ηθικής και οικονομικής τάξεως, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμοι ρασοφόροι, τροφοδοτούν σενάρια… παραίτησής του μέσα στο 2013, με πρόφαση την ευαίσθητη υγεία του.
Όσο κι αν ακούγεται πρόωρο, ο «χορός της διαδοχής» του Αρχιεπισκόπου έχει ήδη ανοίξει. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, μιλούν για έναρξη των δείπνων και των συνάξεων, με διοργανωτές τους «βιαστικούς» επίδοξους διαδόχους του κ.κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Συγκεκριμένα, λένε πως ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται, αθροίζοντας άλλους Αρχιερείς στο άρμα της προσωπικής τους φιλοδοξίας. Σε αυτούς οι καλά γνωρίζοντες προσθέτουν τόσο τον Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, όσο και τον Σεβασμιότατο Μεσσηνίας που δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους. Ο τελευταίος είχε κατά βάση κρίνει την έκβαση της «μάχης» της διαδοχής του Μακαριστού Χριστόδουλου, υπέρ του Ιερωνύμου, χωρίς να είναι… Ιερωνυμικός. Είχε τότε καταγγείλει «εκβιασμό» από κύκλους του Ευστάθιου Σπάρτης, φωτογραφίζοντας τον «Άγιο» Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Ο Μεσσηνίας βασίζει μεγάλο μέρος των φιλοδοξιών του στην πολιτική του φιλία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η «συνομοταξία» Ιεραρχών είναι εκείνη που το 2008 στήριξαν τον Από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο με βασικό επιχείρημα –που είχε ακουστεί στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου– «να ξεμπερδεύουμε γρήγορα να πάρουμε κι εμείς σειρά». Τώρα λοιπόν… στοιχίζονται. Και σε μια ατμόσφαιρα που θα έχει στο άμεσο μέλλον οσμή ακόμη και ενός πολύπλοκου πολιτικού θρίλερ, θα ανασύρονται χαρτιά και φάκελοι που «καίνε» τον άμεσο κληρικό και λαϊκό «κύκλο» του Αρχιεπισκόπου…

«Μόδα» οι παραιτήσεις

Οι παραιτήσεις Μητροπολιτών πάντως έχουν «γίνει της μόδας» επί της Αρχιεπισκοπίας του κ. κ. Ιερωνύμου του Β΄. Στις 20 Ιανουαρίου, την παραίτησή του ανακοίνωσε στον λαό του Άργους ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος. Ο Σεβασμιότατος, κατά τον εορτασμό της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του πολιούχου της, Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους του θαυματουργού, ανακοίνωσε στο ποίμνιο πως έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο και αναμένει την απάντησή της.
Να σημειωθεί πως εφόσον έγινε δεκτή η εν λόγω παραίτηση του Σεβασμιότατου από την Ιερά Σύνοδο η εκλογή του νέου μητροπολίτη Αργολίδος κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, ενώ δεν έγινε σε αυτή του Φεβρουαρίου, η οποία συνεδρίασε πριν από τρεις ημέρες, αφού στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης Συνόδου δεν είχε, εξαρχής, προβλεφθεί άλλη εκλογή πλην της Μητρόπολης Μαρωνείας.
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος ανακοινώνοντας, εκείνες τις ημέρες, την παραίτησή του στο ποίμνιο δήλωσε πως θα αγωνιστεί για την προώθηση της υποψηφιότητας του Θεοφ. Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Ιάκωβο για όσα έχει κάνει για εκείνον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Αργολίδος είχε επισκεφθεί προ μερικών μηνών τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποβάλλοντας και τότε την παραίτησή του προφορικώς, η οποία ωστόσο δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Απειλούν με «γαϊτανάκι» αποκαλύψεων

Είναι δεδομένο, σύμφωνα με αυτά που μεταφέρουν στο «Π» αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα εντός της Εκκλησίας, πως ο χορός της διαδοχής έχει αρχίσει στην Εκκλησία της Ελλάδος, για πολλούς πολύ πρόωρα, για άλλους –που κλείνουν το μάτι με… νόημα στη σχετική συζήτηση– «στην ώρα του». Είναι δε κάποιοι που λέγεται πως στέλνουν «μηνύματα» στον ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας να… «διευκολύνει τη διαδικασία» απειλώντας με αποκαλύψεις που θα αφορούν στο άμεσο περιβάλλον του και στις επιλογές του.

Δίχασε την Ιεραρχία ο Βρεσθένης
Νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας εξελέγη ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης, Παντελεήμων Μουτάφης. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Θεόκλητος Βρεσθένης, παρά τις «σκιές» του παρελθόντος, έκανε δυναμικό come back παίρνοντας στην πρώτη φάση της διαδικασίας 38 ψήφους και, στη δεύτερη, 23 –λόγω της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου είπαν κάποιοι– διχάζοντας την Iεραρχία στα τρία, αφού στην πρώτη ψηφοφορία μετείχε και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κομοτηνής, Κωνστάντιος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως ο Θεόκλητος Κουμαριανός πάει… φουλ για τη Μητρόπολη Αργολίδος, τον προσεχή Οκτώβριο, παρά το ότι μερικοί κραδαίνουν τις αποκαλύψεις του παρελθόντος και διαφωνούν με την αποκατάστασή του.

Keywords
Αναζητήσεις
θεοκλητος κουμαριανος σκανδαλα, ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΕΡΩΝΙΜΟΣ
Τυχαία Θέματα