Αδιόρθωτες «ηγεσίες»!

Του Θόδωρου Σκυλακάκη*

Αλλάζει η χώρα; Οι Ελληνες πολίτες με απίστευτη στωικότητα υπομένουν την εφιαλτική καινούργια πραγματικότητα στην οποία οδήγησε η κακοδιαχείριση του πολιτικού συστήματος που συνεχίζει, έστω και ως σκιά του παλαιού εαυτού του, να κυβερνά. Ο ελληνικός λαός υπομένει και ελπίζει η χώρα να αρχίσει να αλλάζει, οι κάθε είδους ηγεσίες όμως συνεχίζουν τις ίδιες ακριβώς συμπεριφορές που μας οδήγησαν έως εδώ.
Μερικά παραδείγματα… Η τρικομματική κυβέρνηση, διά του επικεφαλής της, έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ότι θα κάνει μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.

Με κράτος να ξοδεύει το 50% του ΑΕΠ, με τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας να συντρίβεται και να στραγγαλίζεται από τη φορολογία, θα μας βάλει λοιπόν να πληρώσουμε επιπλέον φόρους για να μη μειωθεί το πελατολόγιο των τριών κομμάτων στο κράτος, που συνεχίζει να ξοδεύει το 50% του ΑΕΠ (δαπάνες γενικής κυβέρνησης το 2012). Και από πάνω μάς υπόσχεται και «αξιοκρατία» στις προσλήψεις, την ώρα που στις (πολύ σοβαρότερες της θέσης του απλού υπαλλήλου) κρατικές θέσεις, όπως οι διοικήσεις των νοσοκομείων κ.λπ., ισχύει το περίφημο 4-2-1 (4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ).
Και οι άλλες «ηγεσίες» της χώρας, όμως, δεν πάνε πίσω. Οι πρυτάνεις, για παράδειγμα, που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια, ζητούν να συνεχιστεί κι άλλο το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών, που βαίνει προς κατάργηση με την πρόσφατη μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση φαίνεται να τείνει ευήκοον το ους. Αλλωστε, είχε ήδη επιδείξει στην αναδιάρθρωση των σχολών (σχέδιο «Αθηνά») έμπρακτα τη διάθεσή της αντί για ορθολογικές επιλογές να κάνει κατά συρροή εξυπηρετήσεις σε τοπικούς βουλευτές και κομματικά στελέχη (η Αθηνά, στην προκειμένη περίπτωση, μετατράπηκε από θεά της σοφίας σε θεά του ρουσφετιού!).
Οσο για την οικονομική ηγεσία της χώρας (το κρατικοδίαιτο μέρος της), ούτε κι αυτή φαίνεται να αλλάζει. Για παράδειγμα, πώς εξηγούν οι τράπεζες ότι αφέθηκαν τα δύο κυριολεκτικώς χρεοκοπημένα κόμματα, που χρωστούσαν στο τέλος του 2011 περίπου 240 εκατ. ευρώ και τα έσοδά τους δεν φτάνουν για να πληρώσουν ούτε τους τόκους των δανείων τους, να πάρουν το 2012 νέα δάνεια ύψους 30 εκατ. ευρώ; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Αυτή είναι η δική τους αλλαγή νοοτροπίας, την ώρα ο ελληνικός λαός υποφέρει;
Δυστυχώς, η περίφημη τρόικα όλα αυτά τα συνυπογράφει. Και δεν ξέρω αν θα πρέπει να πάρει βραβείο Γκίνες λόγω κυνισμού ή λόγω ανικανότητας… Γιατί βραβείο επιτυχημένης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας δεν μου φαίνεται ότι πρόκειται να πάρει…

*Ο κ. Θ. Σκυλακάκης είναι ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και της ΚΕ της Δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα