Εδειξε τον δρόμο για την ανάκαμψη

Επιμέλεια: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Σειρά κρίσιμων ζητημάτων για σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του λιανεμπορίου έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος Α.Ε., Jerome Loubere, συμμετέχοντας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 17ου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Roundtable με την ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα,

ο Jerome Loubere επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για την άρση περιορισμών που ακόμη υφίστανται στη διακίνηση ορισμένων αγαθών, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές λιανικής σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα προϊόντα άρτου (bake off), τα προϊόντα καπνού και συγκεκριμένες κατηγορίες φρέσκων τροφίμων.
Ο Jerome Loubere τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης και ουσιαστικά της πιο ευέλικτης λειτουργίας του λιανεμπορίου, με το άνοιγμα της κυριακάτικης αγοράς για ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να στηριχθεί η απασχόληση.

Βελτιώσεις
«Χρειαζόμαστε πρόσθετες βελτιώσεις αναφορικά με τα logistics των σούπερ μάρκετ και την απλούστευση συγκεκριμένων διαδικασιών, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προβούμε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η πάταξη της γραφειοκρατίας, κυρίως στην αδειοδότηση νέων καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την απασχόληση, επισήμανε ότι μέσα από την εμπειρία που απέκτησε η «Μαρινόπουλος», εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι «αν πολιτεία, αγορά και καταναλωτές υποστηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε 20.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής».
Τόνισε δε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σούπερ μάρκετ της «Μαρινόπουλος» για τη συγκράτηση των τιμών και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος: «Η αλυσίδα έχει προϋπολογίσει 60 εκατ. ευρώ σε μειώσεις τιμών για το 2013, ενώ ήδη εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές κατά 7% σε σχέση με πέρυσι».

Τα πάνω κάτω στην αγορά ηλεκτρικών ειδών

Μια αχτίδα φωτός φάνηκε στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών προς ικανοποίηση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων που πραγματικά την προηγούμενη τριετία έχασαν «τα αβγά και τα πασχάλια». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,4% φτάνοντας τα 272 εκατ. ευρώ και σε όγκο οι απώλειες ήταν της τάξεως του 2,3% φτάνοντας τα 2.104.000 τεμάχια περίπου. Το 2012 το συνολικό μέγεθος της αγοράς ανήλθε στο 1,79 δισ. ευρώ από 2,057 δισ. ευρώ το 2011 με απώλειες 13%. Αντίστοιχα μείωση άνω του 11% είχε και όγκος των πωληθέντων, που πέρυσι έκλεισε στα 13 εκατ. τεμάχια από 14,7 εκατ. τεμάχια το 2011.

Στάση πληρωμών
Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις σταθεροποιητικές τάσεις της αγοράς, πηγές αναφέρουν ότι οι επιχειρηματικές εξελίξεις που έρχονται είναι ραγδαίες. Κάνουν λόγο και για αλυσίδες που ετοιμάζονται να κάνουν στάση πληρωμών και για εταιρείες που σκέφτονται την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 με τις αποφάσεις τους να «κληρώνουν» μέσα στον μήνα.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι περιπτώσεις σημάτων που αλλάζουν χέρια, με τις πολυεθνικές να επιλέγουν νέους συνεργάτες που εμφανίζουν δύναμη και φερεγγυότητα. Ηδη, το πολυεθνικό σήμα Haier πέρασε στα χέρια της Ιnterys, ενώ ακούγεται ότι και η διανομή του σήματος Βraun επανήλθε στα χέρια της Procter & Gamble.

Επικίνδυνος χύμα καπνός στην αγορά

Εκτενείς ελέγχους σε Λαμία και Αγρίνιο πρόκειται να αρχίσουν ειδικά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, με τη συνδρομή καπνοβιομηχανιών και παραγωγών, προκειμένου να πιάσουν στη φάκα αυτούς που έχουν κατακλύσει την αγορά με χύμα προϊόν αμφιβόλου ποιότητας.
Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών με «νόμιμους» εκπροσώπους του κλάδου, όπως αναφέρουν καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων πρόταση να γίνει πλήρης καταγραφή αφενός των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια καπνών και αφετέρου να γίνει αντιπαραβολή των συμβολαίων που έχουν οι παραγωγοί με τις εταιρείες.
Το θέμα είναι, όπως αναφέρει παράγοντας από τον χώρο των παραγωγών, ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η αγορά έχει «πνιγεί» από χύμα και παράνομο διακινηθέν προϊόν. Εκτιμήσεις ανεβάζουν την ποσότητά του στα 500.000 κιλά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που επιλέγουν χύμα προϊόν για καθαρά οικονομικούς λόγους δεν γνωρίζουν ότι καπνίζουν και σκουπίδια. «Μέσα μπορεί να έχει το οτιδήποτε, καθώς το προϊόν δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Δεν ξέρουμε ποιος το παράγει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το προϊόν είναι ελληνικό».
Η κυκλοφορία του προϊόντος έχει δημιουργήσει μαζί με τα λαθραία τσιγάρα «τρύπα» στα έσοδα του κράτους. Εκτιμάται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος φτάνουν ήδη τα 133 εκατ. ευρώ.
Ενα κιλό από αυτό το προϊόν, σημειώνει η ίδια πηγή, κοστίζει περί τα 15-20 ευρώ. Αν, κατά την ίδια πηγή, το μετατρέψουμε σε επώνυμο προϊόν, η τιμή κτήσης φτάνει τα 200 ευρώ περίπου. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, συνεχίζει ο ίδιος παράγοντας, ότι λόγω των συνθηκών που βιώνουμε ως πολίτες και ως κράτος πνέει ούριος άνεμος για το χύμα προϊόν, αλλά όχι για τα επώνυμα σήματα.

Επανήλθε ο «Βιρτζίνια»
Το θετικό για την πορεία του κλάδου είναι ότι η παραγωγή καπνού δείχνει αυξητικές τάσεις, επιβεβαιώνοντας τη στροφή πολλών αγροτών στην καλλιέργεια. Από το 2006 μέχρι και πέρυσι, η εγχώρια παραγωγή καπνού κυμαινόταν περί τους 20.000 τόνους ετησίως. Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αγγίξει τους 26.000 τόνους.
Η πλειονότητα της παραγωγής –περίπου 20.000 τόνοι– αφορά τους δύο ανατολικούς –όπως συνηθίζεται να λέγεται– τύπους καπνών και συγκεκριμένα τον Μπασμάς και της Κατερίνης και το υπόλοιπο είναι ο τύπος Βιτζίρνιας που ξεκίνησε και πάλι να παράγεται στη χώρα. Οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων, ουσιαστικά, ξεκινά από τον τρόπο καλλιέργειας –αλλού ποτίζονται περισσότερο και αλλού λιγότερο– δίνοντας διαφορετική γεύση και άρωμα. Σήμερα, συνολικά στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τους 14.000 παραγωγούς, ενώ το 70% της παραγωγής ελέγχεται από τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Πιερίας.

«Κόβουμε» φαγητό για να πληρώσουμε φάρμακα

Οι Ελληνες «κόβουν» φαγητό και «καίνε» λιγότερο ρεύμα για να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Η μεγάλη δυσκολία στην πληρωμή των φαρμάκων, που αντιμετωπίζει περίπου ένας στους δύο Ελληνες, προκύπτει από έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56,7% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει, ενώ ένας στους δύο ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να πληρώνει τα επόμενα δύο χρόνια. Το 25% των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα δηλώνει ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν τη δαπάνη για φάρμακα.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας παρουσίασε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ονομασία «Σύμμαχοι Υγείας». Οι «Σύμμαχοι Υγείας» στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες –δημοτικά πολυϊατρεία, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»– παρέχοντας εθελοντική συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας. Για τον σκοπό αυτόν θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με δήμους.

H κυρία του κυρίου υφυπουργού στο Τhe Mall

Με «δόντι» ότι είναι γυναίκα υφυπουργού και μάλιστα σε σημαντικό υπουργείο, κατάφερε να κρατήσει τους υπαλλήλους γνωστού cafe που λειτουργεί σε εμπορικό κέντρο… απίκο μέχρι τις 2.00 π.μ. Η κυρία απαίτησε με το «έτσι θέλω» από τους εργαζόμενους σε cafe στο Τhe Mall Athens, που ετοιμάζονταν να κλείσουν την επιχείρηση στις 12 τα μεσάνυκτα, να την κρατήσουν ανοικτή για να διασκεδάσει με την παρέα της. Οταν οι υπάλληλοι τόλμησαν να πουν ότι αυτό απαγορεύεται από τον νόμο, τον λόγο πήραν οι δύο «φουσκωτοί» που τη συνόδευαν και η διαφωνία… λύθηκε αθόρυβα. Το cafe έμεινε ανοιχτό!
Το story, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Η μυστηριώδης σύζυγος δεν αρκέστηκε σε ένα ή δύο ουίσκι, αλλά ήπιε καμιά δεκαριά. Αποτέλεσμα ήταν να την πάρουν αγκαλιά οι «φουσκωτοί» και αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση των υπαλλήλων ότι δεν θα «διαρρεύσουν» τίποτα, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, μιας και ο υφυπουργός άρχισε να ψάχνει τη γυναίκα του!

Τρέχει στα δικαστήρια η «Ηλεκτρονική»

Στα δικαστήρια αποφάσισε να προσφύγει η Ηλεκτρονική Αθηνών διεκδικώντας το δίκιο της έναντι του Δημοσίου, που της έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. ευρώ για πλαστά τιμολόγια και άρα για ανύπαρκτες πωλήσεις. Στην απόφαση αυτή η εταιρεία έκανε έφεση μήπως και ακυρωθεί. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Πάντως, δεν είναι στα υπέρ της εταιρείας να μη «βγαίνουν» τα στελέχη της για εξηγήσεις τόσο επί του θέματος, όσο και γενικότερα για τα πλάνα που έχει, μετά την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Ψάχνει ευκαιρίες στο εξωτερικό

Εκτός από την καινοτομία –πρόσφατα λανσάρισε μία νέα κατηγορία προϊόντος, τα Agrino Bistro– που αποτελεί αιχμή του δόρατος της στρατηγικής που έχει χαράξει η εταιρεία, η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό παρακλάδι της. Σήμερα η εταιρεία εξάγει σε 18 χώρες –οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 25% των πωλήσεών της– και ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και νέα ανοίγματα σε άλλες αγορές και συγκεκριμένα στην Αμερική, την Αραβική Χερσόνησο, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Βαλκάνια.
Σε οικονομικό επίπεδο, αν και αισιόδοξος άνθρωπος –και οικονομολόγος– ο Κώστας Πιστιόλας αποφεύγει να κάνει την όποια εκτίμηση τονίζοντας ότι τα πάντα είναι ρευστά. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία αν η εταιρεία πετύχει τον περυσινό τζίρο (33 εκατ. ευρώ).

«Πέφτουν» οι τίτλοι τέλους;

Ενα βήμα πριν από το φινάλε της βρίσκεται η NEOSET. Αυτό τουλάχιστον ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το «λουκέτο» στο κατάστημα – ναυαρχίδα της εταιρείας στην Κηφισιά. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε αχτίδα φωτός από τους Αραβες επενδυτές που είχαν επισκεφτεί την εταιρεία προκειμένου να την εξαγοράσουν. Οι επενδυτές, όπως λέγεται, ήθελαν τη μονάδα παραγωγής αλλά όχι το δίκτυο των καταστημάτων.
Γεγονός που επιβεβαιώνει τα ανυπέρβλητα πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι και η πρόσφατη σύλληψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της NEOSΕΤ, Κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος συνελήφθη για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, ύψους 526.840,07 ευρώ.

Εξαγωγή τεχνογνωσίας

Διευρύνει διαρκώς την παρουσία της στη Νοτιανατολική Ευρώπη, εξάγοντας ελληνική τεχνογνωσία στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, η Ζαριφόπουλος ΑΕ, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια, παρέχοντας καινοτόμα συστήματα και υπηρεσίες ασφάλειας για κλοπή και ληστεία, πυρανίχνευση και ανίχνευση εκρηκτικών και τοξικών αερίων, κατάσβεση και πυρόσβεση. Επίσης, κλειστού κυκλώματος τηλεόραση, μεταφοράς εικόνας και τηλεμετρίας, ελέγχου προσπέλασης και ωρομέτρησης και ελέγχου διαχείρισης και ενέργειας κτηρίων.
Οπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Τάκης Ζαριφόπουλος, «ένας ελληνικός όμιλος με περισσότερους από 200 εργαζόμενους καταφέρνει να ξεπερνά τα εμπόδια της κρίσης και αποδεικνύει στην πράξη τη δυναμική που μπορεί να έχει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Keywords
άρθρο 99, mall athens, μαρινοπουλος, economist, αθηνα, logistics, εκπτωσεις, ελλαδα, haier, λαμια, ηλεκτρικος, cafe, mall, athens, ηλεκτρονική, εταιρεία, νέα, ρωσία, neoset, συλληψεις, ικα, κυπρος, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, βομβα mall, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, αιχμη, αλβανια, βημα, βουλγαρια, γυναικα, ηλεκτρονικη αθηνων, θεμα, κηφισια, ογκος, ουκρανια, προγραμμα, σηματα, τηλεοραση, economist, neoset, αγκαλια, αγορα, αγρινιο, άρθρο 99, αρθρο, αμερικη, ανθρωπος, αρωμα, αχτιδα, βαλκανια, βρισκεται, φαγητο, γευση, γινει, γινεται, δευτερο, δεσποινα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειχνει, δικτυο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, επιτυχια, επωνυμα, επωνυμο, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, θετικο, κυβερνηση, κυρια, κιλα, κλοπη, λαθραια τσιγαρα, λογο, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, παντα, ομιλος, ουισκι, ουσιαστικα, πηγη, πολιτεια, προβληματα, πωλησεις, ρευμα, ρολο, συγκεκριμενα, συλληψη, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, τιμη, τυπος, τσιγαρα, φαρμακα, φτανει, χυμα, athens, αγορες, αλυσιδα, cafe, δικιο, εξαγωγες, haier, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, logistics, mall, mall athens, ογκο, πηγες, πληροφοριες, σημα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα