Βήματα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας

Του Γιώργου Χατζημαρκάκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΜΕ 1,5 ΕΚΑΤ. ανέργους και 60% της νεολαίας εκτός εργασίας, η ελληνική οικονομία απαιτεί δυναμικές παρεμβάσεις για να αναστραφεί η κατάσταση. Κύριο μέλημα, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφω ενδεικτικά κάποιες προτάσεις, που αφορούν κυρίως τη συνδρομή της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ Ανάπτυξης: Στόχος του η αντιμετώπιση των φαινομένων που επέφερε η κρίση, με επίκεντρο πρώτης εφαρμογής τη λιτότητα

στην Ελλάδα. Θα προβλέπει στοχευμένες πολιτικές για τη διαμόρφωση κλίματος επενδυτικής ασφάλειας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τον συσχετισμό ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Ταμείου Ανάπτυξης: Αυτό θα πρέπει να γίνει με την ενεργότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου θα συγκεντρώνονται πόροι προερχόμενοι από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα μπορούν με τη στήριξη της τράπεζας να αξιοποιηθούν στην αναπτυξιακή δράση των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Οι καλύτερες ιδέες έρχονται συχνά από τους νέους δημιουργικούς επιχειρηματίες. Η οικονομική κρίση, ωστόσο, τους έχει αποκόψει από το κεφάλαιο. Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει όσα έχασε μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις καινοτόμες ιδέες, τόσο σε παραδοσιακούς κλάδους όσο και στις νέες τεχνολογίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ των επιχειρήσεων: Τα υπάρχοντα προγράμματα ανταλλαγών, όπως το «Leonardo da Vinci», οφείλουν να επεκταθούν και να αυξηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους ανέργους και στους καταρτισμένους επαγγελματίες που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (COSME): Από το 2014-2020 το νέο πρόγραμμα εξοπλίζεται με 2,5 δισ. ευρώ. Δεν απευθύνεται μόνο στους εν δυνάμει επιχειρηματίες, αλλά και στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει τους πόρους αυτούς σε προγράμματα προτεραιότητας που στοχεύουν στην καινοτομία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΚΟΥ έτους: Η διάρκειά του μπορεί να φτάσει στους 24 μήνες και οφείλει να δώσει έμφαση στις εταιρείες και τους κοινωνικούς φορείς που χρειάζονται και απασχολούν άτομα με εξειδικευμένη κατάρτιση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Στενή συνεργασία με τους Ελληνες της ομογένειας: Οι Ελληνες επιχειρηματίες σε πολλά κράτη-μέλη κατέχουν έναν αξιοσέβαστο και επιτυχημένο ρόλο στην οικονομία. Πολλοί θέλουν να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο για την επικοινωνία μαζί τους.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, Ο Ελληνο-Γερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) το 2012 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στη Γερμανία, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας για Ελληνες σε ελληνικές εταιρείες της Γερμανίας, το οποίο επιλέχθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας ως το «Εργο του Μήνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα