ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΓΓΑΖΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ

Ένας Αμερικανός εργαζόμενος στο προξενείο των ΗΠΑ στην ανατολική πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, έχασε την τη ζωή του χθες Τρίτη, μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν έξω από το κτίριο. Αφορμή στάθηκε μια …ταινία.

«Ένας Αμερικανός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν κατά διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Ασφαλείας της Λιβύης, προσθέτοντας ότι δεν έχει

γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών.

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο του Αμερικανικού προξενείου χθες το απόγευμα και συγκρούστηκαν με το στρατό της Λιβύης, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να υπαναχωρήσουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων πυροβολισμών. Ανταποκριτές του Reuters που βρέθηκαν μπροστά στα επεισόδια αναφέρουν ότι είδαν ανθρώπους να κάνουν έφοδο στο κτίριο και να απομακρύνονται κρατώντας γραφεία, καρέκλες και πλυντήρια ρούχων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του κτιρίου. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «επιβεβαιώνουμε ότι το προξενείο μας στη Βεγγάζη δέχτηκε επίθεση από ομάδα ενόπλων. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές της Λιβύης προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία του κτιρίου. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την επίθεση».

Η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε το συμβάν

«Με ραγισμένη καρδιά δεχτήκαμε αυτή την τρομερή απώλεια», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με άλλες χώρες στον κόσμο για να προστατεύσει τις διπλωματικές της αποστολές. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είμαι μαζί με την οικογένεια του και με αυτούς που υπέφεραν από την επίθεση», επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα ή την ιδιότητα του θύματος.

Αφορμή στάθηκε μια κινηματογραφική ταινία

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο διαμαρτυρόμενοι για την προβολή μιας ταινίας, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ. Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από ισραηλο-αμερικανό, ο οποίο περιγράφει το Ισλάμ ως έναν καρκίνο. Η ταινία με τίτλο «Innocence of Muslims» του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από Εβραίους Αμερικανούς και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της «είναι πολιτική ταινία και όχι θρησκευτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα