ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Με …άγριες διαθέσεις επισκέφτηκε το υπουργείο Εργασίας η Τρόικα, «τρομάζοντας» τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να «εντυπωσιάσει» τους δανειστές με τις εξαγγελίες του περί μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Αντί επαίνων, η απάντηση ήταν αυτό δεν φθάνει και οι τροϊκανοί επανέφεραν με έντονο τρόπο, τις απαιτήσεις τους για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπή συνολικά των εργασιακών

σχέσεων με κατάργηση του πενθημέρου και μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στο επίμαχο e-mail εγγράφως, και η δίωρη συζήτηση (με διαλύματα ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες μεταφράσεις) έληξε, χωρίς αποτέλεσμα.

Αποφασίστηκε μάλιστα, να υπάρξει νέα συνάντηση, τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την κατάρτιση της έκθεσης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Παρά την αμηχανία του υπουργού Γιάννη Βρούτση να χειριστεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, την τροπή που πήρε η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι κκ Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν προσήλθαν στη συνάντηση, με σαφή διάθεση να επικρίνουν το υπουργείο Εργασίας για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων. Ειδικά για το σκέλος του κατώτατου μισθού, η τρόικα απαίτησε να θεσμοθετηθεί «εδώ και τώρα» δια νόμου η δυνατότητα ρύθμισής του από την ίδια την κυβέρνηση. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει άμεση περικοπή του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση. Σημείωσαν μάλιστα ότι δεν αρκεί η εξαγγελία Βρούτση περί περικοπής κατά 1,1% των εισφορών. Η τρόικα ξεκαθάρισε ότι, όπως περιέγραψε και στο e-mail, επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που χορηγείται ως αποζημίωση για απόλυση, θεσμοθέτηση της 6ημερης εβδομαδιαίας εργασίας καθώς και της ανάπαυσης κατ’ ελάχιστο 11 ωρών.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι απαιτήσεις της τρόικας, περιλαμβάνουν και το σκέλος των περικοπών στις συντάξεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι περικοπές πρέπει να ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και όχι από τα 1.000 ευρώ. Όσο για τα όρια ηλικίας, η τρόικα φαίνεται πως ζήτησε την αύξηση κατά μία διετία, από τα 65 στα 67 έτη, για όλους τους εργαζόμενους, παλαιούς (προ του 1993) και νέους (μετά το 1992).

Keywords
Τυχαία Θέματα