«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ..ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Να «κλειδώσουν» μέτρα 9 με 10 δισ. ευρώ (από τα 11,5 δισ.) θέλουν σήμερα Γιάννης Στουρνάρας και τρόικα. Άλλωστε, μέχρι την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός θα πρέπει να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο-ακόμη και εάν αυτό έχει «αστερίσκους»- τόσο πειστικό ώστε να «περάσει» από την κρίση του Eurogroup.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Από την μια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

θα είναι ο σκληρός της σύσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δίνοντας γραμμή να παραμείνει εκτός ατζέντας οποιαδήποτε κουβέντα μπορεί να θεωρηθεί αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Από την άλλη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Βλέποντας τα στρατόπεδα να διαμορφώνονται κατ΄ αυτό τον τρόπο,  η κίνηση Στουρνάρα να επιχειρήσει παρουσιάσει στους ομολόγους του την Παρασκευή το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, ίσως και χωρίς την έγκριση της συγκυβέρνησης για το σύνολο αυτών, γίνεται ώστε να περάσει και στους υπουργούς οικονομικών η δέσμευση της Αθήνας για σημαντικές αλλαγές.

Ενόψει λοιπόν της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, δεν ήταν τυχαίο που χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι επιτελείς του υπουργείου είχαν πολύωρες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσουν και να παραδώσουν στους απεσταλμένους των δανειστών ένα αναλυτικό σχέδιο με επεξηγήσεις των κυβερνητικών απόψεων τις οποίες αμφισβητούν.

Έτσι, ο Γιάννης Στουρνάρας στην σημερινή συνάντησή του με την τρόικα θα επιχειρήσει να «κλειδώσουν» τα μέτρα για τουλάχιστον 3 από τα 3,5 δισ. που έχουν ενστάσεις μεν, «τα συζητούν» δε οι ξένοι ελεγκτές.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όμως για μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. τα οποία συμπληρώνουν το «πακέτο» και φαίνεται πως επιμένουν να απορρίπτουν οι ελεγκτές. Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν απόψε θα συνέλθει και το Συμβούλιο Αρχηγών που θα δώσει την έγκρισή του για τη λίστα των μέτρων -όπως αυτή διαμορφώνεται ως τώρα ή ίσως και με μερικά από τα προτεινόμενα από την Τρόικα μέτρα- την οποία θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στη Λευκωσία την Παρασκευή, όπου θα συνεδριάζει το Eurogroup.

Όπως όλα δείχνουν, στη λίστα πάνω στην οποία θα γίνει η συζήτηση θα υπάρχει πρόβλεψη για μαζική εφαρμογή της εφεδρείας ή και για απολύσεις, έστω και αν τεθεί με «αστερίσκο» καθώς δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει στην παρούσα φάση τέτοια έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Με το «πακέτο» να παραμένει στον «αέρα», Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα παρατείνουν την παραμονή στη χώρα μας και την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι να καταλήξουν σε αποφάσεις οι διαβουλεύσεις τους με την κυβέρνηση και με τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Για να «χαλαρώσει» κάπως η πίεση της Τρόικα για περικοπές, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα