ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΑΑΝΤΙ ΚΑΝΤΑΦΙ

07:30 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Η Νότιος Αφρική φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος τόπος διαμονής του Σααντί Καντάφι, του υιού Μουαμάρ, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη χώρα του Νίγηρα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο Σααντί, ο πρώην ποδοσφαιριστής γιός του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διέφυγε στον Νίγηρα μετά την πτώση του καθεστώτος του πατέρα του φαίνεται ότι πήρε νέο πολιτικό άσυλο. Η κυβέρνηση του Νίγηρα κατόπιν τούτου του έδωσε την άδεια να εγκαταλείψει τη χώρα στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο.

Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι προορισμός του πελάτη του είναι η Νότιος Αφρική.

Την είδηση μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα το γαλλικό δίκτυο France 24. Ο Νίγηρας έως τώρα αρνείτο να εκδώσει τον 39χρονο Σααντί στη Λιβύη για να δικασθεί επειδή η κυβέρνησή του θεωρούσε ότι δεν επρόκειτο να τύχει δίκαιης μεταχείρισης. Η Νότιος Αφρική επανειλημμένως είχε ανακοινώσει ότι τον δέχεται στο έδαφός της και ότι του παρέχει πολιτικό άσυλο.

Ο Ισραηλινός δικηγόρος του, Νικ Κάουφμαν, δήλωσε ότι πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών του Νϊγηρα Μπαζούμ Μοχάμεντ του έδωσε την άδεια να φύγει. Τωρα εξετάζονται όλες οι υπάρχουσες πιθανότητες και όταν βρεθεί η καλύτερη τότε ο Σααντί Καντάφι θα αναχωρήσει.

Όπως είπε ο δικηγόρος του υφίσταται ακόμη πρόβλημα καθώς σύμφωνα με την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ για τη Λιβύη ο Καντάφι δεν έχει δικαιώμα να ταξιδέψει αεροπορικώς.

Ο Σααντί Καντάφι έφθασε στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο του 2011 και του παρεσχέθη άσυλο για «ανθρωπιστικούς λόγους». Όταν όμως τον Φεβρουάριο του 2012 έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια καλώντας τον λαό της Λιβύης να ανατρέψει το νέο καθεστώς, ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις Αρχές του κράτους που τον φιλοξενούσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έγινε μία απόπειρα δολοφονίας του πελάτη του και η ζωή του βρίσκεται σε συνεχή άμεσο κίνδυνο λόγω της γενικότερης αναταραχής στην περιοχή, κυρίως στο γειτονικό Μάλι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν καταζητεί τον Σααντί όπως τον αδελφό του Σαίφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κρατείται από αντάρτες στο Ζιντάν. Ένας ακόμη καταζητούμενος από τη Λιβύη, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών και στενός συνεργάτης του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντάλλαχ αλ Ζανούσι, ο οποίος ζούσε στη Μαυριτανία εκδόθηκε τελικώς στη Λιβύη όπου και θα δικασθεί, αντιμετωπίζοντας φυσικά την ποινή του θανάτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα