ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

22:40 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Στο Κάιρο μεταβαίνει την Κυριακή ο Λακντάρ Μπραχίμι  ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία προκειμένου να έχει  συνομιλίες με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου πριν επισκεφθεί τη Δαμασκό τις προσεχείς ημέρες.

«Καθορίζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης στη Δαμασκό, η οποία θα γίνει γρήγορα μόλις οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άχμαντ Φάουζι.

Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ

ο Μπραχίμι θέλει να εξασφαλίσει πριν την αναχώρησή του για τη Δαμασκό ότι θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η επίσκεψή του στο Κάιρο θα είναι η πρώτη του στην περιοχή αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του ειδικού μεσολαβητή για τη Συρία, αντικαθιστώντας τον Κόφι Άναν.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσό που ζητούν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, το οποίο αυξάνεται τώρα, από 180 εκατομμύρια σε 347 εκατομμύρια δολάρια.

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 57 έργα, που καλύπτουν το σύνολο των 14 επαρχιών της Συρίας, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Η έκκληση για αύξηση των πόρων έγινε στο Ανθρωπιστικό Φόρουμ για τη Συρία, το οποίο συγκεντρώνει τις κυριότερες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το Φόρουμ απηύθυνε έκκληση σήμερα, κατά την πέμπτη σύνοδό του στη Γενεύη, ώστε περισσότερες χώρες να παράσχουν την βοηθειά τους στην Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια τους προς τη Συρία και τις γειτονικές χώρες σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια επιπλέον βοήθεια 21 εκατομμυρίων δολαρίων “προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή αποδέσμευση μιας επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας 50 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες της Συρίας.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να φέρει το σύνολο της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 119 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοινωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σε αυτή τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προστίθενται και οι άμεσες βοήθειες από τα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα