ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

07:30 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Η βελτίωση του κλίματος για τη χώρα και η απομάκρυνση του κινδύνου χρεοκοπίας και εξόδου από τα ευρώ τροφοδοτεί ράλι …ανακούφισης στο Χρηματιστήριο.

Χαμόγελα στη Σοφοκλέους μετά από πολύ καιρό με τις μετοχές των τραπεζών να πραγματοποιούν δυναμικό ριμπάουντ της τάξης του 40%. Η βελτίωση του κλίματος για τη χώρα, οι θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και οι προσδοκίες ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με ευνοϊκότερους όρους για τις τράπεζες

τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Alpha Bank το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει άλμα της τάξης του 85% και ακολουθούν με κέρδη 68% η μετοχή της Eurobank, με 56% η Εθνική Τράπεζα ενώ κέρδη 40% αποκομίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η αφύπνιση του επενδυτών οφείλεται στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όπου σημειώνεται μια ξεκάθαρη μεταστροφή του κλίματος για την χώρα γεγονός που τροφοδοτεί ένα ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών τον Ιούλιο στην ευρώπη γίνονταν σοβαρές συζητήσεις για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι τιμές είχαν πιεστεί σε αφύσικα επίπεδα. Ουσιαστικά, υπογραμμίζουν, οι τιμές είχαν ενσωματώσει τα χειρότερα σενάρια για την τύχη της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων στο τέλος Ιουλίου αντιστοιχούσε μόλις στο 9,5% του ΑΕΠ ενώ στο τέλος του 2007 η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων αντιστοιχούσε στο 85% του ΑΕΠ.

Ωστόσο για την δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών υπάρχει και ένας ειδικός λόγος: η ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τα πλεονεκτήματα μιας λύσης που θα δίνει κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν μια λύση που θα οδηγούσε στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά αναζητούν κίνητρα που θα διασφαλίσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία το τραπεζικού συστήματος. Εξετάζονται λύσεις που θα παρέχουν ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ παράλληλα εξετάζεται η χρήση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την άντληση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επιτευχθεί ή πολύ περισσότερο αν γίνει μέσω πόρων του EFSF τόσο λιγότερα κεφάλαια θα πρέπει να εισφέρει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι παρά το άλμα των τιμών των μετοχών τους τελευταίους μήνες στην πραγματικότητα οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν στο …τάρταρα. Αν η παρτίδα για τη χώρα σωθεί και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας.

 

 

Μεταβολή %

Μετοχή

Τιμή 07.09

3μήνου

5ετίας

Εθνική Τράπεζα

1,56

56%

-96,35%

Eurobank

0,746

68%

Keywords
Τυχαία Θέματα