ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΑ Η ΤΡΟΙΚΑ

07:30 8/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι περικοπές στην υγεία πρωταγωνιστούν και στο πακέτο μέτρων των 11,6 δισεκατ. ευρώ και το κλιμάκιο της τρόικα επιστρέφει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας «κρατώντας κομπιουτεράκι και ψαλίδι».

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Φαρμακευτική, νοσοκομειακή και μισθολογική δαπάνη βρίσκονται στο στόχαστρο του κλιμακίου της τρόικα που συναντάται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Οι δυσκολίες επίτευξης των στόχων

οδηγούν τους δανειστές μας σε νέο ψαλίδι σε φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, τα νούμερα, παρά τις προσπάθειες, δεν φαίνεται να βγαίνουν και η περιστολή της έχει πολύ δρόμο ακόμη. Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ίσως οδηγήσει σε πτώση των τιμών, αλλά η απαιτούμενη μείωση που θα έφθανε το κονδύλι στα 2,1 δισεκατ. ευρώ, δεν έχει επιτευχθεί. Σε αντίθεση με τη νοσοκομειακή δαπάνη, όπου τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων έχουν «σφαγιαστεί», αφήνοντας απλήρωτες εφημερίες και αποθήκες ιατρικών υλικών άδειες.

Το Υπουργείο Υγείας έχει μπει με τη σειρά του στο «παιχνίδι της ανάπτυξης», προτάσσοντας ως λύση τον ιατρικό τουρισμό, αλλά ούτε σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει ιδιαίτερα ή επαρκή βήματα.

Τα μέλη του κλιμακίου της τρόικα έρχονται λοιπόν αποφασισμένα να κόψουν ότι είναι δυνατόν από το χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ανεξάρτητα αν τελικά στο τέλος δεν αποκλείεται να «την πληρώσουν» και πάλι ασθενείς και ασφαλισμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα