ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

08:30 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων.

Την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Όπως τονίζουν η σταθεροποίηση της κατάστασης και η εκτόνωση της ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης είναι το μεγάλο ζητούμενο. «Όσο πιο γρήγορα

σταθεροποιηθεί η κατάσταση», τονίζουν, «τόσο ταχύτερα η οικονομία θα βρει το βηματισμό της δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση». Το μέγα ζητούμενο, σημειώνουν, είναι ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και των άλλων μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Με το χρόνο ήδη να μετρά αντίστροφά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει αποφασιστικά το βηματισμό της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Η μεγάλη εκκρεμότητα είναι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, και τα κίνητρα που θα περιλαμβάνει για την προσέλκυση ιδιωτών, αλλά και η οριστικοποίηση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων (η δυνατότητα αποτίμησης των νέων ομολόγων στην ονομαστική αξία και η εποπτική αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας) τα οποία θα καθορίσουν το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η δημιουργία νέας κυβέρνησης θα επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε το εγχείρημα αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Τονίζουν ότι ήδη έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της προεργασίας και πλέον απομένουν οι τελευταίες, πλην δύσκολες, αποφάσεις για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Ωστόσο ήδη έχει χαθεί χρόνος, μετά την απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες, και είναι βέβαιο ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να τηρηθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας έχει μεταφερθεί για το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο στελέχη τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ενδεχόμενη δυστοκία στη δημιουργία κυβέρνησης ή πρόσθετη χρονοτριβή για την ενημέρωση της νέας κυβέρνησης, μπορεί να οδηγήσει και σε νέα καθυστέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα