ΔΗΜΑΡ: ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ, ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

08:00 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται από σήμερα να βρεθεί ενώπιον πιεστικών διλημμάτων, η απάντηση στα οποία μπορεί να κρίνει ακόμη και την επιβίωση του κόμματος.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Δημοκρατική Αριστερά, ένα κόμμα με λιγότερα από 2 χρόνια ζωής, κατάφερε να μπει για τα καλά στην πολιτική ζωή της χώρας. Το 6,1% που κατέλαβε ο Φώτης Κουβέλης

στις χθεσινές εκλογές εξασφαλίζει στο κόμμα των πάλαι ποτέ «ανανεωτικών» του ΣΥΝ μία άνετη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με ακόμη «ανετότερη» κοινοβουλευτική ομάδα. Παρόλα αυτά, με το που θα πάρει σήμερα στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς την πρώτη διερευνητική εντολή, ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

«Lose-lose situation»

Όσοι διάβασαν προσεκτικά τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη, θα είδαν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει αριστερό άλλοθι σε μνημονιακή συγκυβέρνηση. Έθεσε, δηλαδή, ως «κόκκινη γραμμή» για τη στήριξή του, να μην ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση την ίδια πολιτική με την προηγούμενη. Πάντως, προεκλογικά, ο Φώτης Κουβέλης ήταν… πιο συγκεκριμένος και απέκλειε το σενάριο να στηρίξει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αυτή τη στιγμή άλλο μετριοπαθές κόμμα να απευθυνθούν για συνεργασία, τα φώτα όλα θα πέσουν στο Φώτη Κουβέλη. Περισσός και Κουμουνδούρου έχουν απορρίψει, εξάλλου, κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα δύο κόμματα εξουσίας. Άρα, με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς επ’ ουδενί θα απευθυνθεί στον Πάνο Καμμένο ενώ… κανένας δε θα απευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή, μένει μόνο η Δημοκρατική Αριστερά. Μ’ άλλα λόγια, ο κ. Κουβέλης μπορεί να βρεθεί στη θέση του ρυθμιστή των εξελίξεων και, είτε να δώσει το διαβατήριο της δεδηλωμένης για μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (με ψήφο ανοχής ή με κανονική συμμετοχή των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση), είτε να αρνηθεί τη συνεργασία. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα έχει χρεωθεί την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύει να πάθει ότι έπαθε και ο  Γιώργος Καρατζαφέρης που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πάντως, όποια απόφαση κι αν πάρει ο Φώτης Κουβέλης, θα έχει κόστος για τον ίδιο. Και θα δημιουργηθούν σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στη ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν όχι μόνο αριστεροί της ανανέωσης, αλλά και πολλοί ΠΑΣΟΚογενείς, αλλά και «εκσυγχρονιστές». Θεωρείται δεδομένο, λοιπόν, ότι πολλά κομματικά στελέχη θα πιέσουν τον Φώτη Κουβέλη «από τα δεξιά» ώστε να μην αφήσει τη χώρα να συρθεί σε εκλογές και, υποθετικά, στο χείλος του γκρεμού. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάντως, πολύ δύσκολα θα κάνει ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, σύμφωνα με συνομιλητές του. Ακόμη κι αν ορισμένοι ΠΑΣΟΚοι ή «εκσυγχρονιστές» βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αποσκιρτήσουν, ώστε να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα