«ΧΟΝΤΡΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

08:00 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Μια νέα ημέρα -διαφορετική- ξημέρωσε για την Ελλάδα, μια ημέρα όμως που «σέρνει» πίσω της «καυτές» εκκρεμότητες που εάν δεν κλείσουν άμεσα ίσως ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό, ακόμη και την καθημερινότητα των πολιτών.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αναλόγως πλέον των πολιτικών εξελίξεων σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία,

οι επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να σφραγίσουν το μέλλον συνολικά της Ευρώπης.

Ειδικά στην Αθήνα, η απερχόμενη Κυβέρνηση άφησε πίσω της άλυτους αρκετούς «γρίφους», τους οποίους καλείται να λύσει πια μια νέα Κυβέρνηση, που ουδείς γνωρίζει αν θα καταφέρει να σχηματιστεί.

Ποια είναι λοιπόν τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας;
- Η Ελλάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες στις 10 Μαΐου περιμένει να βάλει στα ταμεία της δόση 5,3 δισ. ευρώ. Η αντίδραση των δανειστών στις πολιτικές εξελίξεις και το εάν θα χειριστούν αυτή τη δόση ως «μοχλό» πίεσης προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα αποτελέσει «αξιόπιστο συνομιλητή» τους, αναμένεται με ενδιαφέρον.
- Ο «γόρδιος δεσμός» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν έχει ακόμη κοπεί: Και αν για τις ιδιωτικές τράπεζες έχει βρεθεί μια προσωρινή -αλλά εύθραυστη- λύση, για ΑΤΕ και ΤΤ όλα παραμένουν «ανοιχτά».
- οι συνομιλίες με την Τρόικα όλα δείχνουν πως θα «παγώσουν» μέχρι να διαφανεί αν προκύπτει διάδοχη κατάσταση στην πολιτική ζωή του τόπου
- παρατείνεται η ασφυξία και η ρευστότητα στην ελληνική αγορά, την κατεύθυνση και την δυναμική της οποίας έδιναν «παραδοσιακά» εδώ και δεκαετίες το κράτος και οι πολιτικές εξελίξεις
- επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να αναπροσαρμόσουν την πορεία και την στρατηγική τους, μπροστά σε άδηλες για αυτούς συνθήκες, εξελίξεις και συσχετισμούς –ακόμα και να προετοιμαστούν για τις συνθήκες πλήρους χρεοκοπίας της χώρας.
- Ουδείς μπορεί να προβλέψει πια το πως θα εξελιχθούν τα φορολογικά έσοδα εν μέσω του συγκεκριμένου πολιτικού κλίματος.
- οποιεσδήποτε συζητήσεις για περαιτέρω περικοπές δαπανών –από τις συντάξεις μέχρι απολύσεις στο δημόσιο- θα προκαλούν σοβαρές εντάσεις έως και συγκρούσεις

Και όλα αυτά, την ώρα που Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ή θα «κουρέψουν» τους ομολογιούχους του στις 15 Μαΐου και αν θα προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός ή χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα