ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Ψήφιζαν χθες στην Αλγερία χωρίς όμως το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας, το Ισλαμικό κόμμα που θεωρείται παράνομο. Οι κυβερνώντες προσπάθησαν να στείλουν άλλους μετριοπαθέστερους Ισλαμιστές στη Βουλή.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Κοινοβουλευτικές εκλογές έγιναν χθες στην Αλγερία με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να κυμαίνεται σε ποσοστό αρκετά κάτω του 45% και με έντονη την

παρουσία των κηρύκων της αποχής. Το κυβερνών Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία πριν από 50 χρόνια, αναγκάσθηκε να επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό κι άλλων κυρίως Ισλαμικών φωνών να συμμετάσχουν στις εκλογές, μετά τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν στις γειτονικές χώρες Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη.

Τα Ισλαμκά κόμματα κατέβηκαν υπό την ομπρέλα της Πράσινης Συμμαχίας. Όπως ήταν φυσικό πολλοί Ισλαμιστές ήταν αυτοί που δεν θέλησαν να πάρουν μέρος στις εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζουν παρωδία. Ο Αλί Μπελχάτζ σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του πολιτικού Ισλάμ με «λαμπρή» ιστορία πίσω του ως εμπνευστής αιματηρών διαδηλώσεων στην Αλγερία είναι ένας από αυτούς που πρότεινε στους Αλγερινούς να μην συμμετάσχουν στις εκλογές. Να μην προσέλθουν στις κάλπες. Το 1988 ο Μπελχάτζ ήταν ο ηγέτης των  συνεχών διαδηλώσεων που υποχρέωσαν το αλγερινό καθεστώς να εισαγάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά. Τότε ο Μπελχάτζ έγινε αντιπρόεδρος στο Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας, στο κόμμα που υποστηρίζει τον σχηματισμό μίας Ισλαμικής κυβέρνησης το οποίος σύντομα απέκτησε τη θερμή υποστήριξη των Αλγερινών που πεινούσαν για αλλαγή.

Την παραμονή των εκλογών όπου η πανηγυρική νίκη των Ισλαμιστών εθεωρείτο βέβαιη παρενέβη ο στρατός. Από τότε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας είναι παράνομο, όμως τους τελευταίους μήνες ο Μπελχάτζ κατορθώνει για μία ακόμη φορά να συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς στα τεμένη κατά μήκος της χώρα και να προσπαθεί να τους πείσει να μην ψηφίσουν στις εκλογές.

Προσφάτως ο Μπελχάτζ πήρε θέση και για τον Μοχάμεντ Μεράχ που εκτελέσθηκε από αστυνομικούς στη Γαλλία, όταν διαπίστωσαν ότι αυτός ήταν ο δράστης εγκλημάτων κατά Εβραίων σε ένα σχολείο. «Ο άνθρωπος σκοτώθηκε μετά από διαταγές που έλαβαν αστυνομικοί για εκτέλεσή του. Εφόσον δεν πέρασε δίκη δεν μπορώ σήμερα να προδικάσω αν ήταν ένοχος ή αθώος. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό του», είπε ο Μπελχάτζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα