ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Τις προθέσεις του έναντι του σεναρίου μίας τρικομματικής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κυβέρνησης αναμένεται να αποκαλύψει ο Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγ. Βενιζέλο.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ, σε επίπεδο κυβερνητικών προθέσεων τουλάχιστον, αναμένεται να τοποθετηθεί

με τη σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά προς τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος. Βγαίνοντας από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο συναντάται στις 10:00, ο Αντ. Σαμαράς θα κατευθυνθεί στη Γερουσία όπου θα τον αναμένουν οι υπόλοιποι 107 βουλευτές της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξαντλητικές συζητήσεις με το «νέο» επιτελείο, δηλαδή τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη (κυρίως), Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα προκειμένου να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους εις ότι αφορά το μέλλον της χώρας, αλλά και το προσωπικό του στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς έχει προσχωρήσει από το βράδυ της Κυριακής στη λογική της εξεύρεσης κυβερνητικής λύσης και έστω κι αν εξάντλησε πολύ γρήγορα τη διερευνητική εντολή που έλαβε, πλέον δείχνει να κινείται συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση. Η προχθεσινή δημοσκόπηση που έφθασε στα κομματικά επιτελεία αλλά και αυτή που δημοσιοποιήθηκε χθες (Marc – Alpha), σύμφωνα με τις οποίες η εκλογική ορμή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρή, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο το γαλάζιο κομματικό επιτελείο αναζητά τρόπους σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά

Ιδανικό σενάριο για τη Ν.Δ. θα ήταν στο νέο σχήμα να συμμετέχει – ή έστω να στηρίζει δια της ανοχής του – και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα γαλάζια στελέχη «έδειχναν» χθες με νόημα την επιστολή Τσίπρα προς Ευρωπαίους, σχολιάζοντας ότι ήδη ο Συνασπισμός προσχωρεί σε μετριοπαθέστερες θέσεις αφού στο κείμενο απουσιάζει πλήρως η λέξη «καταγγελία» και υιοθετείται μία πιο διπλωματική γλώσσα. Εναλλακτικά, αναζητείται ένα «πολιτικό μορατόριουμ» με την Κουμουνδούρου, υπό τη δέσμευση πως θα επιδιωχθούν – στο μέτρο του δυνατού – τροποποιήσεις της σύμβασης και ανάληψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις που δέχεται το επιτελείο της Συγγρού υπέρ της εξεύρεσης κυβερνητικής λύσης είναι πολλές ενώ αντίστοιχο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται και από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, που διατηρεί ισχυρό παρεμβατικό ρόλο στο κόμμα.

Πέραν της ανάγκης να μην εκτεθεί η χώρα σε κινδύνους, η συγκρότηση κυβέρνησης – με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας – αντιμετωπίζεται από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά και ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του κόμματος και το μηδενισμό του κοντέρ εις ότι αφορά τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος. Ο Αντ. Σαμαράς θέλει χρόνο προκειμένου, μέσω του «ανοίγματος» των κομματικών οργάνων σε στελέχη πέραν των «σαμαρικών» και της πανστρατιάς των κεντροδεξιών δυνάμεων, να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματος, να αποκλιμακώσει την έντονη κριτική και να ελέγξει τις κινήσεις του παρασκηνίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. να περιγράψει τις πρώτες του κινήσεις π

Keywords
Τυχαία Θέματα