ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ …ΚΟΜΜΑ

Τις επαφές του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς προγραμματίζει για σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ίδια ώρα, καταστρώνει σχέδιο για «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ, που «δεν αρέσει» πια…

Μπορεί η συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη χθες να υπήρξε … «καλός οιωνός» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο,

σήμερα όμως θα βρεθεί σε τετ-α-τετ με δύο ανθρώπους που ο ίδιος κατηγορούσε μόλις χθες, από το βήμα της Γερουσίας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα, με τους οποίους και θα πρέπει να συζητήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής που έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το σενάριο πάντως σχηματισμού κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, πιθανότατα σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θεωρείται πλέον ανέφικτο, παρά την άρνηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως πρότεινε χθες ο κ.Κουβέλης. Σε περίπτωση πάντως, που ναυαγήσει αυτό το σενάριο, ο κ.Τσίπρας θα κατηγορηθεί από τα άλλα κόμματα για εμμονή υπέρ των εκλογών, για την οποία και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από την επίτευξη ή όχι κυβέρνησης, και κυρίως από τη σύνθεσή της σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών, αν δηλαδή θα αποτελείται μόνο από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που ως τώρα «ξορκίζουν» οι κ.κ.Βενιζέλος και Κουβέλης, ή και από τον ΣΥΡΙΖΑ (στην απίθανη περίπτωση που κάνει πίσω ο κ.Τσίπρας, δεδομένων και των –κρυφών και φανερών- δημοσκοπήσεων που δείχνουν περαιτέρω αύξηση στα ποσοστά του κόμματός του και σημαντική μείωση σε εκείνα των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων) και άλλες δυνάμεις.

Εντωμεταξύ, σήμερα, μετά το ραντεβού του στις δέκα το πρωί με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Βενιζέλος θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις δύο το μεσημέρι, όπου και θα συζητηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις. Στο ίδιο όργανο όμως, ο πρόεδρος του κομματος θα κληθεί να ‘ανοίξει τα χαρτιά του’ και όσον αφορά στις αλλαγές που προγραμματίζει για το ΠΑΣΟΚ. Ήδη από τη συνεδρίαση της ΚΟ χθες, προανήγγειλε μία Νέα Συλλογική Πολιτική Ταυτότητα, που θα προκύψει από μία διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα κορυφωθεί στο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη, καθώς «η παρουσία αυτής της παράταξης είναι απολύτως αναγκαία για την πολιτική ζωή του τόπου», όπως εκτίμησε. Μετά από το «ιδιαίτερα επώδυνο» αποτέλεσμα των εκλογών, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, δήλωσε αποφασισμένος, 50 ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία, να κάνει «όσα πρέπει για να ξαναγεννηθεί η παράταξη» και μάλιστα χωρίς ταμπού, βαρίδια και συμβιβασμούς. Χαρακτήρισε μάλιστα πρόκληση το γεγονός ότι ξεκινά από το ποσοστό που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, προσβλέποντας σε ανάλογη πορεία για το κόμμα, με εκείνη που ακολούθησε ως την ιστορική του νίκη το 1981.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Βενιζέλος θα ξεκινήσει με αλλαγές στην «ηγετική ομάδα» του κόμματος, θα αντικατ

Keywords
Τυχαία Θέματα