ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ

Η πώληση της ιστορικής, και ιδιαίτερα προβληματικής, τράπεζας θα αποτελέσει μια από τις πρώτες «πράξεις» της κυβέρνησης αντιδρώντας στην προτροπή του προέδρου της Κομισιον κ. Μπαρόζο για «πράξεις, πράξεις, πράξεις» προς τον πρωθυπουργό.

Αύριο Παρασκευή ή μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακοινωθεί η πώληση της ΑΤΕ Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα

της Ελλάδος ήδη έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της διαδικασίας για την διάσπαση της ΑΤΕ Bank σε καλό και κακό κομμάτι με το πρώτο να τίθεται προς πώληση ενώ το δεύτερο θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό η πώληση της ιστορικής, και ιδιαίτερα προβληματικής, τράπεζας θα αποτελέσει μια από τις πρώτες «πράξεις» της κυβέρνησης αντιδρώντας στην προτροπή του προέδρου της Κομισιον κ. Μπαρόζο για «πράξεις, πράξεις, πράξεις» προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προσφορές για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής έχουν υποβάλει η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με τη δεύτερη να διαθέτει σημαντικό προβάδισμα.

Κάπως έτσι, θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διαδρομή της ιστορικής τράπεζας που ίδρυσε το 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τράπεζα αποτέλεσε την επιτομή της κομματοκρατίας και η Αγροτική χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την χρηματοδότηση «φίλιων» επιχειρηματικών δυνάμεων επιβαρύνοντας με πολλά δις ευρώ τους φορολογούμενους. Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και την χρησιμοποίησή της για την στήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι τη χορήγηση δανείων σε χρεοκοπημένους εργολάβους αλλά και την χρηματοδότηση των κομμάτων. Θυγατρικές παντός επιστητού, από ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέχρι διαφημιστικές βρέθηκαν στο επίκεντρο κακοδιαχείρισης.

Η τρόικα από την πρώτη στιγμή θεωρούσε ότι η ΑΤΕ θα έπρεπε να κλείσει ώστε να αποκοπεί μια και καλή ο ομφάλιος λώρος με το κράτος. Ωστόσο το κλείσιμο της ΑΤΕ με την ιδιωτικοποίηση του υγιούς τμήματος του χαρτοφυλακίου της και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σημαντικές αναμένονται οι αντιδράσεις των περίπου 9.000 εργαζομένων που απασχολεί ενώ την αντίδρασή της ήδη έχει διατυπώσει η ΟΤΟΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα