Γιατί πρέπει να παραμείνει η ΓΓΕΤ στο υπ. Ανάπτυξης

19:35 26/7/2012 - Πηγή: E-Typos
Η σημερινή λυσσαλέα αντίδραση των γνωστών συνδικαλιστικών φορέων για την επανένταξη της ΓΓΕΤ στο (νέο) Υπουργείο Ανάπτυξης είναι υστερόβουλη, αφού υποκρύπτει κλαδικά συμφέροντα αυτών που αρνούνται τις αξιολογήσεις και την αξιοκρατία. Ο ενιαίος χώρος Εκπαίδευσης-Έρευνας-Τεχνολογίας-Κατάρτισης είναι επί της αρχής επιθυμητός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η διοικητική υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
στο Υπουργείο Παιδείας συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση, και αυτό για τους κάτωθι λόγους:
1. Το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από την ομάδα πίεσης (lobby) των Πρυτάνεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολλές φορές η πίεση αυτή δρα ως τροχοπέδη στην αριστεία και την ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια ακύρωσης και η καθυστέρηση εφαρμογής του πρόσφατου νόμου για την Παιδεία από κάποιους Πρυτάνεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

2. Η έρευνα στην Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα Ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, και η ΓΓΕΤ που είναι η πύλη σε πολλά από αυτά πρέπει να μπορεί να λειτουργία ανεπηρρέαστη από πιέσεις. Τα στελέχη της ΓΓΕΤ έχουν υψηλό επίπεδο προσωπικού -με διδακτορικά και γνώσεις των Ευρωπαικών δομών και προγραμμάτων στις οποίες η έρευνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό- και κάτω από το Υπουργείο Παιδείας
Keywords
Τυχαία Θέματα