ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΝΙΜΙΤΣ

Χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα το πρωί, o Μάθιου Νίμιτς ενημέρωσε πλήρως τον Πρέσβη Α. Βασιλάκη σχετικά με τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με την κυβέρνηση των Σκοπίων καθώς και σχετικά με τις  συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών του κρατιδίου.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή στη Θεσσαλονίκη,

ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας είχε από την αρχή και έχει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. “Γνωρίζετε τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι είναι το ψήφισμα 817 του 1993 το οποίο δίνει στον Γενικό Γραμματέα ορισμένες αρμοδιότητες και το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ορίζει ότι το ζήτημα του ονόματος θα συνεχίσει να συζητείται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Ο Γενικός Γραμματέας έχει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.”

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς ήταν η πρώτη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στα Σκόπια και επικεντρώθηκε στο ζήτημα του ονόματος. “Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το ζήτημα και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και ότι και οι δύο πλευρές χρειάζεται να επιδείξουν κατανόηση και ο ίδιος θα προσπαθήσει να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος, κάτι που είναι, όπως γνωρίζετε, σημαντικό για εκείνους και ο Πρέσβης Βασιλάκης με διαβεβαίωσε ότι αυτό το ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να το επιλύσει. Ως εκ τούτου, και οι δύο πλευρές δηλώνουν την επιθυμία τους υπέρ της επίλυσης του ζητήματος. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.”

Ο Έλληνας διαπραγματευτής κ. Α. Βασιλάκης δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν όσον αφορά την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση.  ”Είναι βέβαιο”, πρόσθεσε “ότι δηλώσεις με πολύ πάθος δε βοηθάνε, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε σιγά-σιγά να μπορέσουμε να βρεθούμε στο σωστό δρόμο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα