ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Καινούργια ψηφιακή τηλεοπτική μέρα ξημέρωσε σήμερα στην Αττική, καθώς τις 3:00 τα ξημερώματα καταργήθηκε η εκπομπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις μετατροπές και τον αποκωδικοποιητή. 


Από χθες αργά τη νύχτα κόπηκε το αναλογικό σήμα που εκπέμπουν οι κεραίες στον Υμηττό. Από εδώ και στο εξής ο Υμηττός εκπέμπει επίγειο ψηφιακό σήμα βελτιωμένης (σε σύγκριση με το αναλογικό σήμα) ευκρίνειας. Ωστόσο, δεν κόβεται τελείως το αναλογικό σήμα από την Αττική, καθώς οι πομποί στην Πάρνηθα παραμένουν ενεργοί και μπορούν να στείλουν το «παλιό» σήμα στους

τηλεοπτικούς δέκτες. Οι τηλεθεατές μπορούν να τσεκάρουν πού «κοιτάει» η κεραία τους, αν δηλαδή λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από το Κέντρο Εκπομπής της Πάρνηθας (που εκπέμπει αναλογικά) ή από το Κέντρο Εκπομπής του Υμηττού (που πλέον εκπέμπει και ψηφιακά) και να επιλέξουν το είδος εκπομπής σήματος, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Οι τηλεθεατές οι οποίοι λαμβάνουν σήμα αποκλειστικά από τον Υμηττό, θα πρέπει να κάνουν ορισμένα απλά και εύκολα βήματα για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ελέγξουν αν διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία mpeg4. Αν αυτό ισχύει, δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτε, αφού ήδη λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα, εδώ και καιρό. Αν όχι, πρέπει να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή, τον οποίο θα συνδέσουν με τη συσκευή τηλεόρασής τους ή να αγοράσουν καινούργια τηλεόραση (με mpeg4 τεχνολογία) και πρακτικά να συντονίσουν τα κανάλια τους στις (νέες) ψηφιακές συχνότητες.

Με αυτή την αλλαγή της εκπομπής σήματος, το αναλογικό σήμα των περισσότερων ιδιωτικών καναλιών (Αlpha, ΑΝΤ1, Mega, ΣΚΑΪ, Star, Μακεδονία ΤV) στον Υμηττό θα «κλείσει» και από εδώ και στο εξής οι εκπομπές θα γίνονται αποκλειστικά με ψηφιακό σήμα.

Να πούμε ότι η εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς το καλώδιο της κεραίας «κουμπώνει» στον αποκωδικοποιητή και από εκεί ξεκινά καλώδιο (σκαρτ) που συνδέεται με την τηλεοπτική συσκευή. Εναλλακτικά, με λίγο ακριβότερο αποκωδικοποιητή και καλώδιο HD (υψηλής ευκρίνειας) -αλλά και την ανάλογη (HD) θύρα στον τηλεοπτικό δέκτη-, το σήμα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Αξίζει να πούμε ότι η κρατική τηλεόραση (ET1, NET, ΕΤ3) έχει το καλύτερο επίγειο ψηφιακό σήμα, ενώ υπάρχει  και το κανάλι ΕΡΤ HD που εκπέμπει υψηλής ευκρίνειας εικόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα