ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ, 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στα 8 με 10 δισ. ευρώ εκτιμούν τις εισροές καταθέσεων τις τελευταίες 3 εβδομάδες δηλαδή μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Σημαντικό μέρος της ρευστότητας που αποχώρησε από το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του πρώτου 15θημέρου του Ιουνίου

λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας, επιστρέφει» τονίζουν στελέχη τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το Μάιο οι καταθέσεις σημείωσαν βουτιά 8,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 157 δισ. ευρώ που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Η δημιουργία και μόνο ορισμένων προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, τονίζουν, όχι μόνο τερμάτισε την έντονα πτωτική πορεία των καταθέσεων αλλά ενθάρρυνε την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Το ζητούμενο, τονίζουν, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το θετικό κλίμα που δειλά προσπαθεί να σχηματιστεί. Η νέα κυβέρνηση, οφείλει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών περί τα 15 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και …αποθήκες «για καλό και για κακό». Υπάρχουν πολίτες, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, που διαθέτουν ποσά 100.000 ή 500.000 ευρώ ή και περισσότερα σε θυρίδες χάνοντας πολλές χιλιάδες ευρώ από τόκους. Προτιμούν να διατηρούν τα χρήματά τους άτοκα εκτός συστήματος, χάνοντας τόκους πολλών χιλιάδων ευρώ γα να εξασφαλιστούν έναντι ενός οικονομικού ατυχήματος.

Αν η ανησυχία εκτονωθεί με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την μικρή έστω ελάφρυνση των όρων του μνημονίου και την ενεργοποίηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης τότε το κλίμα στη χώρα μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά και να οδηγήσει στην επιστροφή μέρους της ρευστότητας που βρίσκεται εντός της χώρας αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, μέρος διατηρείται σε ρευστό και μέρος έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα