ΠΑΜΕ ΘΕΡΙΝΟ …ΘΕΑΤΡΟ;

Αριστοφάνης στην Επίδαυρο, Σοφοκλής στην Αρχαία Ολυμπία, Μπέκετ στην Ελευσίνα, Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς, μα κυρίως τάβλι στου Ψυρρή.


Παρασκευή 20

«Δικάβαλο» στην Επίδαυρο

Μετά την περσινή, μάλλον αμήχανη «απόβασή» του στην Επίδαυρο με τους «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου, ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει και φέτος στα Επιδαύρια, αυτή τη φορά σκηνοθετώντας τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη στην παράσταση «Ιππής» του Αριστοφάνη

–παραγωγή του ΚΘΒΕ και του Ακροπόλ. Πρόκειται ίσως για τον πιο «φωτογενή» και «πιασάρικο» θίασο που περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι με αριστοφανικό κείμενο (παίζουν ακόμη ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Στους δραματικά επίκαιρους «Ιππής» ο Αριστοφάνης αναρωτιέται ποιος τελικά ευθύνεται για την παρακμή στον πολιτικό βίο. Ο δημαγωγός υποψήφιος ή ο λαός που αρέσκεται στην κολακεία και στην εκδούλευση με αποτέλεσμα να ψηφίζει όποιον του «χαϊδεύει τα αυτιά»; Είναι οι φαύλοι δούλοι είδωλο του διεφθαρμένου αφέντη; Η μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη αναφέρεται στον πυρήνα της δημοκρατίας και στην συνεχή επαγρύπνηση που απαιτείται για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος.

INFO: Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 21.00, εισιτήρια 45, 40, 25, 15 (μειωμένο) ευρώ, προπώληση στο ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39) & στο www.greekfestival.gr.

Περιμένοντας τον Γκοντό στην Ελευσίνα

Ο χώρος του παλιού ελαιουργείου ανοίγει και φέτος για το φεστιβάλ Αισχυλίων, με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα παραστάσεων από όλους τους τομείς της τέχνης. Εμείς σας προτείνουμε την τελευταία δουλειά της ομάδας χορού Creo, μια νέα ματια στο κείμενο του Beckett, «Περιμένοντας τον Godot». Ο κόσμος του Περιμένοντας τον Γκοντό, είναι ένας κόσμος που δεν συμβαίνει τίποτα, που ο χρόνος κυλά βασανιστικά με μία ατέρμονη αναμονή. Οι ήρωες περιμένουν «κάτι» παίζοντας με τις λέξεις για να περάσει η ώρα. Ένα θεατρικό έργο δεν οφείλει να αφηγείται μια ιστορία για να είναι έργο, προτείνει ο Σάμουελ Μπέκετ, μια παράσταση χορού δεν οφείλει να αφηγείται μια ιστορία για να συνομιλήσει με το κοινό. Με βασικό εργαλείο τους ήρωες, πλάθοντας συγκεκριμένους χαρακτήρες όπως σπάνια συμβαίνει στο σύγχρονο χορό, αναπαριστούμε το διασημότερο ίσως έργο με δεδομένη πλοκή και καμία συγκεκριμένη αφήγηση.

Σάββατο 21

Μια νύχτα στους Δελφούς

Αποσπάσματα κειμένων αρχαίου δράματος από διακεκριμένους Έλληνες ηθοποιούς, οι Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ ερμηνευμένες από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το Κουιντέτο για Κλαρινέτο του Μότσαρτ με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου αποτελούν το πρόγραμμα της παράστασης που θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ξανά έπειτα από 30 χρόνια. Στη θεατρική και μουσική παράσταση του Σαββάτου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή και Μαρίσσα Τριανταφυ

Keywords
Τυχαία Θέματα