ΤΑ ΛΑΘΗ – ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

Από την τσέπη τους θα  πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που από δόλο ή βαριά αμέλεια γίνονται αιτία να ζημιωθεί το Ελληνικό δημόσιο. Αναλυτικά, τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που έχει στόχο να βάλει τέλος στην ατιμωρησία των υπαλλήλων.

Εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ενεργοποιεί διάταξη που προβλέπεται στον υπαλληλικό κώδικα. Σύμφωνα με αυτήν, οι δημόσιοι υπάλληλοι που από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έγιναν υπαίτιοι να ζημιωθεί το Δημόσιο, θα πληρώνουν στο κράτος τις ζημιές που του προξένησαν.

Σύμφωνα με την

εγκύκλιο:

Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Δημόσιο, ευθύνονται εις ολόκληρον κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα