ΑΣΑΝΤ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Δεν κρίνει αναγκαία την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα ο Άσαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος έως ότου τελειώσουν οι μάχες. Ο πόλεμος είναι περιφερειακός αλλά και παγκόσμιος, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

του Γιώργου Βλαβιανού

Η Τουρκία ζήτησε παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα ώστε να προστατευθούν χιλιάδες Σύροι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με κάθε μέσο, όμως ο Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε περίπτωση

για τη δημιουργία της.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι 27 άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανατολικών συνοικιών της Δαμασκού. Επίσης αναφέρθηκε ότι μετά τους βομβαρδισμούς στις συνοικίες αυτές εισήλθαν άρματα μάχης και στρατός που συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο.

Η Άγκυρα φοβάται ότι θα επαναληφθεί η πλημμυρίδα του 1991 όταν οι Κούρδοι εγκατέλειπαν κατά χιλιάδες το Ιράκ του Σαντάμ για να σωθούν γι΄αυτό κι επιμένει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να επιληφθούν και να δημιουργήσουν καταλύματα εντός της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Γαλλία υποστηρίζει την τουρκική πρόταση. Προς το παρόν τα Ηνωμένα Έθνη δεν δείχνουν τη διάθεση να στείλουν τα απαραίτητα στρατεύματα που θα αστυνομεύσουν από εδάφους και αέρος την ουδέτερη ζώνη που θέλουν οι Τούρκοι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρόεδρος Άσαντ υποστήριξε σε συνέντευξή του σε τηλεόραση της Συρίας ότι η ουδέτερη ζώνη δεν είναι πρακτική, «ακόμη και για χώρες όπως η Τουρκία που παίζει εχθρικό ρόλο». Στη συνέντευξή του γελοιοποίησε την Τουρκία, η οποία όπως είπε «κάποτε προσπαθούσε να έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του».

Οι μάχες συνεχίζονται και εντείνονται γύρω από το Χαλέπι και στην επαρχία της Ντέραα που βρίσκεται στη νότια Συρία. Εκεί είχαν ξεσπάσει οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος πριν από 18 μήνες εμπνευσμένες από τις εξεγέρσεις στις άλλες αραβικές χώρες. Η επανάσταση στη Συρία έχει οδηγηθεί σε απόλυτο θρησκευτικό μίσος καθώς έχουν αντιπαραταχθεί από τη μία Σουνίτες και οι σύμμαχοι τους στον αραβικό χώρο και τη Δύση και από την άλλη οι Αλεβίτες σιίτες του Άσαντ που υποστηρίζονται από το Ιράν, τη Χεζμπολλάχ αλλά και εν δυνάμει από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Άσαντ υποστηρίζει ότι «η χώρα του έχει μπει σε μία περιφερειακή αλλά και παγκόσμια μάχη η οποία χρειάζεται χρόνο για να βρει τη λύση της». «Κάνουμε πρόοδο αλλά δεν την έχουμε τη λύση ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Χαλέπι οι αντάρτες επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτανάζ, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης, όμως δεν κατόρθωσαν να το καταλάβουν. Ισχυρίσθηκαν ότι κατέστρεψαν κάμποσα ελικόπτερα του στρατού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, το 10% του συνολικού πληθυσμού έχουν άμεση ανάγκη

Keywords
Τυχαία Θέματα