ΣΥΝΝΕΦΑ «ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ» 2.000 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

09:15 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

«Εκτός παιχνιδιού» βγάζει η ΔΕΗ περίπου 2000 επενδυτές που φιλοδοξούσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα, καθώς καθυστερούν να υπογράψουν μαζί της σύμβαση, προφανώς επειδή δεν βρίσκουν χρηματοδότηση.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Επιστολές από ΔΕΗ ότι «ο φάκελός σας μπαίνει οριστικά στο αρχείο» έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν εκατοντάδες αγρότες αλλά και ιδιώτες, των οποίων έχει λήξει η 6μηνη διάρκεια των προσφορών

σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό τους, αλλά στο μεταξύ δεν έχουν υπογράψει σύμβαση μαζί της, αφού δεν έχουν καταβάλει τα ποσά για τα απαιτούμενα έργα δικτύου.

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο με την αποστολή των πρώτων εκατοντάδων σημειωμάτων κυρίως σε αγρότες, και ο στόχος της ΔΕΗ είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχει ταχυδρομήσει πάνω από 2.000 επιστολές σε κατόχους προσφορών σύνδεσης, η διάρκεια των οποίων – μαζί με τις όποιες παρατάσεις- έχει οριστικά λήξει.

Σκοπός της επιχείρησης «αρχειοθέτηση», είναι να απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος προς όφελος έργων που έχουν πιθανότητες υλοποίησης, αφού η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι φάκελοι για οικονομικούς κυρίως λόγους των κατόχων τους, δεν πρόκειται να μετουσιωθούν ποτέ σε επένδυση.

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα αφορά κυρίως σε αγρότες. Από τα 5.500 συνολικά αγροτικά φωτοβολταϊκά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα προσφορές σύνδεσης, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργήσει μόνο τα…200.

Παρά την παράταση, πρώτα 3 μηνών και εν συνεχεία άλλων 2 μηνών, που δόθηκε το 2011 στους αγρότες με προσφορές σύνδεσης προκειμένου να προσκομίσουν στη ΔΕΗ τις εγγυητικές επιστολές και τα απαιτούμενα ποσά για τα έργα δικτύου, ένα πολύ μεγάλο μέρος -λόγω κυρίως αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες- δεν ανταποκρίθηκε. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% από τους 5.500 δεν προσήλθε για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του.

Για όλους αυτούς, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία γνωστοποίησης ότι οι προσφορές παύουν πλέον να ισχύουν και πως οι σχετικοί φάκελοι πηγαίνουν κατευθείαν στο αρχείο. Κατά τον ίδιο τρόπο παύουν να ισχύουν οι συμβάσεις σύνδεσης που έχουν συναφθεί, χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης, μετά τις παρατάσεις που είχαν δοθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΔΕΗ επιστρέφει στους δικαιούχους τις εγγυητικές που είχαν καταβάλει.

Κλιμακωτά

Η ειδοποίηση μέσω επιστολών γίνεται κλιμακωτά,, με σειρά παλαιότητας. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο ειδοποιήθηκαν όλοι όσοι το 6μηνό τους μαζί με την παράταση έληξε το Μάρτιο. Γύρω στις 20 Μαΐου, θα ειδοποιηθούν όλοι όσοι το 6μηνό τους μαζί με την παράταση έληξε στο τέλος Απριλίου, κ.ο.κ.

Κύκλοι της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό φακέλων που θα πάρουν το δρόμο για το αρχείο, αφού η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Επισημαίνουν μόνο ότι οι συνολικές αιτήσεις για μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά (δηλαδή κάτω από 100 KW αλλά και πάνω από το όριο αυτό που αφορούν κυρίως στα 500άρια) ανέρχονται συνολικά σε 18.000. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οικιακά στις στέγες…

Keywords
Τυχαία Θέματα