ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

09:15 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες τη Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να υποδεχθούν τις δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσης για τα εισοδήματα που είχαν το 2011 μέχρι τις 15 Ιουνίου ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Ταυτόχρονα και όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν στην εφορία ή μέσω του ταχυδρομείου τη δήλωση τους μπορούν να το πράξουν μέχρι τι 15 Ιουνίου.

Όσοι

αποστείλουν τη δήλωση τους μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

Την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά:
1.Οι φορολογούμενοι που έχουν επιχείρηση καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
2.Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ,, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα τους υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Επίσης τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό.
Ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις, ωστόσο, αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο καταβάλλεται εφάπαξ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

1. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2011 στα 5.000 ευρώ. από 12.000 που ήταν το προηγούμενο έτος.
2. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.000 εφόσον βέβαια το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνάει το ποσό αυτό.
3. Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν έχει ορισθεί στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου.
4. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων υπολείπεται, τότε επι της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
5. Επιβάλλεται συμπληρωματικό φόρος 1,5% για εισόδημα ακίνητα . 6. Επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% στο ακαθάριστο εισόδημα εφόσον, η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας η πρόκειται γ

Keywords
Τυχαία Θέματα