Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο έλεγχος του ΤΤ

Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Το υγιές τμήμα του ΤΤ θα περάσει τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά από άλλη τράπεζα.

Τόσο

η Εθνική όσο και η Eurobank απείχαν από τη διαδικασία καθώς αν κατέθεταν δεσμευτική προσφορά τότε θα έπρεπε να αλλάξει το Ενημερωτικό Δελτίο της Δημόσιας πρότασης προκαλώντας σοβαρή καθυστέρηση στο μεγάλο εγχείρημα της συγχώνευσης. Από την πλευρά της η Alpha Bank έθεσε σειρά ζητημάτων για την κατάσταση του ΤΤ και τις προκλήσεις του εγχειρήματος ζητώντας πρόσθετες εξασφαλίσεις κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Χωρίς αίσιο αποτέλεσμα ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξε η Τράπεζα Αττικής. Από την πρώτη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά και η Κομισιόν αντιμετώπισαν με μεγάλες επιφυλάξεις το ενδεχόμενο μια τράπεζα (Ατττικής ) να αποκτήσει μια άλλη κατά πολύ μεγαλύτερη (το ΤΤ έχει περίπου τριπλάσιο μέγεθος).

Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταία στιγμής, σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί ότι το ΤΤ θα διαλυθεί και ταυτόχρονα θα επανιδρυθεί το «νέο» ΤΤ στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και οι δραστηριότητες της τράπεζας. Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού του Τ.Τ., καθώς και οι απαιτήσεις παλαιών μετοχών θα παραμείνουν στο «κακό» κομμάτι του Τ.Τ. που θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι με τη λύση διασφαλίζονται πλήρως οι καταθέσεις της τράπεζας ενώ δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή για όσους έχουν λάβει δάνειο από το ΤΤ. Παράλληλα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του ΤΤ. Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ και της ΤτΕ η λύση αυτή είναι προσωρινή. Πολύ γρήγορα, εντός του πρώτου εξαμήνου, θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός για την πώληση του ΤΤ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 (η τελευταία φορά που δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία) το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια ύψους 8 δισ. ενώ οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 10,9 δισ. Το ενεργητικό είχε διαμορφωθεί στα 15,87 δισ. ενώ διέθετε δίκτυο 148 καταστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα