Επικεφαλής των Γερμανών στο Ευρωκοινοβούλιο: Τελειώστε με τα μονοπώλια!

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο… και ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μάρκους Φέρμπερ προτείνει λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Ουσιαστικές και ριζικές μεταρρυθμίσεις ,τέλος στα μονοπώλια και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, είναι οι λύσεις που προτείνει ο κ. Φέρμπερ.

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο ,που πριν από λίγο καιρό ήταν από εκείνους που είχε προτείνει το πάγωμα της χρηματοδότησης στην Ελλάδα,

ρίχνει τους τόνους, αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.

Δημ: Κατά την άποψή σας ποιά είναι η καλύτερη λύση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα αίτια που την προκάλεσαν;

Markus Ferber :Η μόνη σωτηρία για την Ελλάδα είναι να εξέλθει της κρίσης. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης επέδειξαν αλληλεγγύη μέσω της παροχής πιστώσεων ,έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στους διαμορφωτές της πολιτικής στη χώρα σας να «αγοράσουν » χρόνο και να εφαρμόσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την Τρόικα. Η μοναδική διέξοδος για την Ελλάδα από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος σε ρεαλιστικές όμως βάσεις και δεδομένα.

Δημ: Εκτιμάτε πως η επιβολή εξαιρετικά αυστηρών μέτρων λιτότητας ,ήταν μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου;

Markus Ferber :Η λιτότητα ποτέ δεν αποτελούσε το μοναδικό μέσο. Αυτό που κρίθηκε απαραίτητο ήταν η μείωση του ιλιγγιώδους ελλείμματος του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους, αφού μακροπρόθεσμα ,δε νοείται για καμία χώρα να δαπανά περισσότερα από όσα κερδίζει. Ο ισχυρισμός και η πεποίθηση ότι η αυστηρή λιτότητα συνιστούσε το μοναδικό πρόγραμμα, το οποίο η Τρόικα προέταξε, αποτελεί μία σκόπιμη και στοχευμένη αλλοίωση από εκείνους που θέλουν να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι εκπρόσωποι της τρόικας ,ανέκαθεν ισχυριζόταν πως η περικοπή του προϋπολογισμού είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, διευκρινίζοντας όμως ότι η πολιτική λιτότητας από μόνη της δεν επαρκεί. Η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει μόνο στην περίπτωση που τηρηθεί ο χρυσός κανόνας της μείωσης του προϋπολογισμού με την άρρηκτη και ταυτόχρονη διαρθρωτική οικονομική μεταρρύθμιση.

Αυτό βέβαια συνεπάγεται ,ότι η χώρα σας θα πρέπει να εξαλείψει υφιστάμενα μονοπώλια και να θέσει οριστικό τέλος στις δυσκαμψίες και τις αγκυλώσεις της αγοράς. Αυτή είναι η βασική πρόκληση με την οποία ήδη είναι αντιμέτωπη .

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Άνγκελα Μέρκελ για την άμβλυνση της κρίσης σε χώρες της Ευρωζώνης είναι η ενδεδειγμένη ;Βλέπετε ότι αποδίδει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Άξονα του Νότου;

Markus Ferber :Η επιμονή της καγκελαρίου σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάκαμψη. Είναι σκληρό και επώδυνο, το γνωρίζουμε όλοι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις πως τα σκληρά πακέτα αναδιάρθρωσης με τα οποία συμφώνησαν οι χώρες που τα υλοποιούν ,ξεκινούν να αποδίδουν καρπούς. Η Ευρωζώνη ως ενιαίος φορέας έχει σταθεροποιηθεί και πάλι, ενώ επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα. Αναμφισβήτητα όμως ,ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη στο σύνολό της και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Δημ: Οι τεράστιες διαφορές και ανισότητες ανάμεσα στις οικονομίες των χωρών του Βορρά και του Νότου ,δεν ελήφθησαν υπ’όψιν κατά την ένταξή τους στη ζώνη του Ευρώ. Θεωρείτε ότι τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ,θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ευρωζώνης;

Markus Ferber : Όχι,για τον απλούστατο λόγο ,ότι οι χώρες που απαρτίζουν την Ευρωζώνη έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι πραγματικά αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε μέσο ,ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Κοιτάξτε για λίγο τι έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια :Eχουμε συνάψει εκκολαπτόμενη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης στο επίπεδο της ευρείας εποπτείας των τραπεζικών καθεστώτων. Παράλληλα, το δίχτυ ασφαλείας του Μηχανισμού Στήριξης είναι άκρως σταθερό ,ενώ σημειώνουμε αξιοσημείωτη πρόοδο στην εμβάθυνση της οικονομικο-πολιτικής συνεργασίας εντός της Ευρώπης.Επιπροσθέτως,οι χώρες που έχουν υιοθετήσει τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν μειώσει δραστικά τους προϋπολογισμούς τους.Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από ηρεμία και νηφαλιότητα.

Δημ: Ποιές είναι οι λύσεις που προτείνετε για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη,όπως η ανεργία ,οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ,οι χαμηλοί ή και μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης;

Markus Ferber :Και για την Ευρώπη, τα ζητήματα που επιβάλλεται να τεθούν επί τάπητος, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ,η λήψη μέτρων για την εξάλειψη των μονοπωλίων και η επαναφορά της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν κάλλιστα να «ενισχυθούν» από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια ,όπως για παράδειγμα στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης. Εκεί βρίσκεται η λύση ,η οποία όμως απαιτεί άμεση και ακριβή εφαρμογή.

Δημ:Ο Ευρωσκεπτικισμός αναδύεται σε αρκετές χώρες. Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον;

Markus Ferber : Ποιά θα ήταν η εναλλακτική; Φυσικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον και πορεία. Μόνο μέσω της συνεργασίας εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου ,τα κράτη –μέλη της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να διατηρήσουν την οικονομική αλλά και πολιτική τους επιρροή. Φανταστείτε για παράδειγμα την Ελλάδα να έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τις παραμέτρους της οικονομικής κρίσης χωρίς τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

Συνέντευξη στην Άννα Δόλλαρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα