«Θεσμικός συνομιλιτής» ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα ήδη από αύριο, καθώς θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου είναι αντιπρόεδρος.
Εξάλλου, κατά πληροφορίες, για τη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε έπαιξε

κομβικό ρόλο η παρέμβαση της γερμανικής Αριστεράς, Die Linke. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πριν το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεχθεί τη συνάντηση, υπήρξε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση -πιθανότητα μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάννη Στουρνάρα.
Βεβαίως, αποτελεί μείζον ζήτημα το τι θα συζητηθεί στη συνάντηση της Δευτέρας, καθώς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας έχουν αγεφύρωτες και δεδηλωμένες πολιτικές διαφορές. Άλλωστε, ο μεν Σόιμπλε είχε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ΝΔ πριν τις «δίδυμες» κάλπες του περασμένου Μαΐου-Ιουνίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές ξιφουλκήσει κατά του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας και της πολιτικής λιτότητας, που αυτός πρεσβεύει.

Κι άλλες συναντήσεις

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παρά τις δεδομένες πολιτικές διαφορές, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ένας εκ των βασικών εκπροσώπων των πιστωτών, αναγνωρίζει επισήμως τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ως θεσμικό συνομιλητή. «Ο δήθεν αποκλεισμός τελείωσε, όλοι πια αναγνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας», σημειώνουν στο matrix24.gr κύκλοι της Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να έχει «γόνιμες συζητήσεις» με στελέχη της ευρωπαϊκής πολιτικής «που θα βρει κι αργότερα μπροστά του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά πληροφορίες, δε θα περιοριστεί στο ραντεβού μόνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επαφές και με τους «ακραίους νεοφιλελεύθερους», δηλαδή τους Φιλελεύθερους της Γερμανίας (το FDP, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο της Άνγκελα Μέρκελ), ενώ κατά πληροφορίες, θα έχει ραντεβού και με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, σε μία συγκυρία που το βασικό μετεκλογικό σενάριο στη Γερμανία είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και του SPD του Στάινμπρουκ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αναμένεται να συναντήσει τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο, Πέερ Στάινμπρουκ, αλλά και τον γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα