Κωδικός: «προσέλκυση επενδύσεων»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η χρονιά που μόλις ξεκινά συνιστά σταθμό για την Ελλάδα, καθώς όπως όλα δείχνουν φέτος θα κριθούν όλα: Με την ανεργία να καλπάζει, ο Πρωθυπουργός μοιάζει έχει βάλει προσωπικό στοίχημα για την προσέλκυση επενδύσεων και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Σε υπ΄ αριθμόν 1 αγκάθι για την εγχώρια οικονομία αναδεικνύεται η ανεργία: Πέρα από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε για τον Οκτώβριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (26,8%, που μεταφράζεται σε πάνω 1,3 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά), το ΙΟΒΕ

εκτιμά πως τα πράγματα θα είναι «μαύρα» και φέτος καθώς μέσω της τριμηνιαίας του έκθεσης «βλέπει» ανεργία στο 27,3%. Άκρως ανησυχητικό κατά το ΙΟΒΕ είναι το γεγονός ότι 6 στους 10 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Δηλαδή, δεν βρίσκουν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της πολυεθνικής Unilever σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με άλλους εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο. Όμως η επιχείρηση με τον κωδικό «προσέλκυση επενδύσεων» δέχτηκε ήδη το πρώτο της πλήγμα, αφού ένας εκ των ομίλων που συμμετείχε στις συναντήσεις (Pepsico) αντί να προχωρήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έκλεισε ήδη ένα από τα εργοστάσιά του που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η φετινή χρονιά πάντως είναι αυτή που ουσιαστικά θα κρίνει το εάν οι «θυσίες» των Ελλήνων είχαν νόημα και το μεγάλο «στοίχημα» δεν είναι άλλο από το να ανοίξουν δουλειές. Ήδη τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας μίλησαν για σχέδιο δράσεων που θα δημιουργήσει μέχρι τα μέσα της χρονιάς περίπου 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ΙΟΒΕ υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί στην κατανάλωση και μάλιστα με δανεικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι οι κυριότεροι παράγοντες για την εκκίνηση της ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις και ειδικότερα:

1. Σε δημόσια έργα

2. Από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

3. Από άμεση εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και

4. Επενδύσεις ως αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να προκαλέσει έως και 60 δισ ευρώ σε νέες επενδύσεις, πέραν του αρχικού τιμήματος των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1% σε ετήσια βάση και σε αύξηση της απασχόληση κατά 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, μπορεί να επιφέρει άνοδο των φορολογικών εσόδων κατά 3% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα