Σκληρή γραμμή από Βενιζέλο

Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταφτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασισμένος να θέσει και όλα τα ζητήματα της οριστικοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αποτελεί άλλωστε προσωπική του δέσμευση και αντικείμενο πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό του, εξού και θέλει να έχει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού

για την ανακοίνωσή της, λίγο πριν προεδρεύσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αύριο, Πέμπτη.

Ιδιαίτερη σημασία όμως αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αποκλείοντας επουδενί λόγο τυχόν νέα μέτρα. Πριν λίγες μέρες κιόλας ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλούσε –μιλώντας σε συνεργάτες του- τους υπουργούς της κυβέρνησης να διαπραγματευτούν πιο σθεναρά, ξορκίζοντας τότε σενάρια πρόωρων εκλογών. Χθες, δε, ενδεικτική της άποψής του, υπήρξε μία εκ των απαντήσεων που έδωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εξωτερικών, «στέλνοντας μήνυμα» κατά πολλούς στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ερωτηθείς για πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που κάνουν λόγο για νέα μέτρα, ναι μεν όχι δημοσιονομικών, αλλά μέσω περικοπών στα ασφαλιστικά Ταμεία, θέλησε να «θυμίσει» στους παροικούντες την οδό Νίκης, ότι είναι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έχουν τον πρώτο λόγο στην άσκηση πολιτικής της χώρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη φημών, σεναρίων και απειλητικών πληροφοριών που διακινούνται και αναστατώνουν τους πολίτες, μη αφήνοντάς τους να ησυχάσουν. «Συνεχώς μιλάμε για κάποια φορολογικά μέτρα, για κάποια ασφαλιστικά μέτρα, για μια αβεβαιότητα, ενώ πρέπει να υπάρξει μία ηρεμία, μία αισιοδοξία, να αφοσιωθούμε στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και μετά με καλείτε να σχολιάσω τις φήμες οι οποίες διακινούνται», είπε. «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα που δεν συνιστά απόφαση του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς καθορίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης», είπε με νόημα, τονίζοντας ότι οι δύο τους, εκφράζοντας σε επίπεδο ΚΟ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνεκτιμούν τα πάντα, κάνουν πολύ δύσκολες σταθμίσεις, αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται είναι αυτό που έχουν ανακοινώσει δημόσια. «Πρέπει να υπάρχει συσπείρωση, αισιοδοξία, ασφάλεια», συνέχισε.

Το μήνυμα δεν ήρθε τυχαία λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στην οποία πάντως, θεωρείται βέβαιον ότι θα τεθεί και το θέμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει για το θέμα των ναυπηγείων ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση πάντως να δείχνει προς ώρας να ακολουθεί κοινή γραμμή στη βάση όσων υποστηρίζει ο αντιπρόεδρός της, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα