«Τορπίλη» στην Κεντροαριστερά μέσω… υποβρυχίων

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτό διότι ο Φώτης Κουβέλης ήδη προβληματίζεται για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ σχετικά με την εξεταστική για τη σύμβαση των υποβρυχίων, καθώς αν πει «ναι», αυτό θα αποτελεί «casus belli» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

έδειξε πόσο τον ενοχλεί το θέμα της σύμβασης του 2010 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Abu Dhabi Mar για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραγγελία των υποβρυχίων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να δημιουργήσει και σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, όταν ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον άφησε πολιτικά ακάλυπτο στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Δίλημμα

Η Κουμουνδούρου έχει ήδη προαναγγείλει ότι συντόμως θα καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι θέτουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο κάδρο ενός ακόμη σκανδάλου. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «τον βασικό ύποπτο του σκανδάλου».

Τούτων δοθέντων, στη ΔΗΜΑΡ ήδη επικρατεί διχοστασία για το τί μέλλει γενέσθαι. Κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ήδη εισηγηθεί στον Φώτη Κουβέλη να πει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του πως «η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά υπέρ της πλήρους διαφάνειας».

Ωστόσο, η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απλή. Αντιθέτως, αποτελεί μία αστάθμητη πολιτική μεταβλητή, αφού ενδεχόμενη θετική ψήφος των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα επιδεινώσει ακραία τις σχέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου με την Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να απαντά σε συνομιλητές του, όταν ερωτάται σχετικά, πως «δεν μας έχει απασχολήσει το ζήτημα ακόμη», ενώ σήμερα θα υπάρξει η πρώτη καταγραφή όλων των απόψεων, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που συνεδριάζει στη μία το μεσημέρι. Πάντως, αν οι απόψεις είναι… διιστάμενες, πρόθεση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρόωρη η συζήτηση» -εξάλλου δεν έχει καν κατατεθεί εκ μέρους της Κουμουνδούρου το σχετικό αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα