Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυροποιείται η Χ.Α.

Σε δημοσκόπηση της DATA RC που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ σημειώνει ελαφριά πτώση από τις εθνικές, σε ποσοστό κάτω του εθνικού μέσου όρου κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες (όπως ισχύει πάντοτε για την Αχαΐα), όμως εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένη συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου (20,7%),

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ

έχει ανέβει ελαφρά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές με ποσοστό πάνω από το εθνικό μέσο όρο (όπως συνέβη και στις εκλογές). Συγκριτικά με την έρευνα του Ιουλίου παρουσιάζει σταθερότητα (34,5%).

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σημαντική πτώση από τις εθνικές εκλογές, ενώ μειωμένο είναι και συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου (6,7%).

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι το 3ο κόμμα στην πρόθεση ψήφου (10,1%), πάνω από τις προηγούμενες εθνικές (5,9%) και πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (9,0%). Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει επί του συνόλου του δείγματος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο (μείωση μεγαλύτερη του 30%) συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου, όμως η μείωση αυτή δεν αποτυπώνεται επί των εγκύρων λόγω της αναγωγής.

Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παρουσιάζουν πτώση στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου τους από τις εθνικές εκλογές. Για τη ΔΗΜΑΡ ή πτώση είναι σημαντική, καθώς από 6,4% στις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει μόλις 2% πρόθεση ψήφου (ενώ στη μέτρηση του Ιουλίου ήταν 4,1%). Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ η πτώση είναι μικρότερη καθώς από 6,7% στις εθνικές εκλογές συγκεντρώνουν 4,4% πρόθεση ψήφου (ενώ στη μέτρηση του Ιουλίου ήταν 8,2%).

Το ποσοστό του ΚΚΕ παρουσιάζει αύξηση από τις εθνικές σε ποσοστό ελαφρά μικρότερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ διατηρείται στα ίδια επίπεδα με την έρευνα του Ιουλίου.

Σημαντικό εύρημα στη μέτρηση του Οκτωβρίου είναι η παρουσία σημαντικού ποσοστού προβληματισμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι (22,7%) είτε δηλώνουν ότι θα απέχουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση (18%) είτε ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (9,6%).

Εξετάζοντας τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων προκύπτει ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση του εκλογικού σώματος του 2012 είναι μικρή και βαίνει μειούμενη συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι τους δεν μετακινούνται προς άλλα «μεγάλα» κόμματα, αλλά δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό ή δηλώνουν αναποφάσιστοι. Μικρό ποσοστό αυτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «μικρά» κόμματα.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει το 52,6% του εκλογικού σώματος του 2012 (όταν στη μέτρηση του Ιουλίου η συσπείρωση έφτανε το 70,3%) με τους ψηφοφόρους του να είναι προβληματισμένοι και αναποφάσιστοι σε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι το καλοκαίρι ή να σκέφτονται να επιλέξουν να ρίξουν άκυρο ή λευκό ή να απέχουν τελείως από την εκλογική διαδικασία. Ιδια εικόνα παρουσιάζει και η ΝΔ, η οποία συσπειρώνει μόλις το 37,5% του εκλογικού σώματος του 2012 (όταν στη μέτρηση του Ιουλίου η συσπείρωση έφτανε το 54,1%), ενώ και σε αυτή σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι, αποχή ή ψήφο σε λευκό/ άκυρο.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας ποσοστό μικρότερο του 25%. Ενας στους δύο ψηφοφόρους (του εκλογικού σώματος του 2012) εμφανίζεται αναποφάσιστος, ιδιαίτερα προβληματισμένος και δηλώνει ότι είτε θα απέχει είτε θα ρίξει λευκό ή άκυρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα