ΣΕ ΠΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 30.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Υποχρεωτική και «αναπόφευκτη» η διαθεσιμότητα. Έως 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους συνολικά 170.000 που είναι δυνατόν να αποχωρήσουν βάσει του νέου σχεδίου, θα μπουν σε «προσυνταξιοδοτικό» καθεστώς. Πως θα γίνει η αξιολόγηση.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τη μη αναγκαιότητα δραστικών μέτρων που θα οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες δημοσίου υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και αναγκαστική έξοδο από το δημόσιο. Ο φάκελος που καταρτίζεται θα περιέχει τον οδικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου

πάνω από 150.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μελετά όλα τα σενάρια προκειμένου να είναι έτοιμη η πρόταση την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου, που θα αφιχθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η εφαρμογή της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας φαίνεται να είναι αναπόφευκτη καθώς η τρόικα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα στοιχεία και τα κριτήρια που μπορεί να πληρούν όσοι παρουσιάζονται στους πιθανούς αποχωρήσαντες.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπολογίζουν ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 170.000 υπαλλήλους σε περίπτωση που θεσπιστεί η διαδικασία της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διατυπώσει την άποψη ότι εκτός από τον στόχο μείωσης κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να σημειωθεί και μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 160 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετά και νέους τρόπους προκειμένου να ενισχύσει τη τάση υπαλλήλων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, εξετάζεται το ενδεχόμενο, όσοι μπουν στη λίστα της διαθεσιμότητας για ένα χρόνο να λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια να συνταξιοδοτούνται.  Σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς υπολογίζεται ότι μπορούν να εισέλθουν περίπου 30.000 εργαζόμενοι. Η αξιολόγηση του προσωπικού θα ακολουθήσει της αξιολόγησης των δομών, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει και η φάση της αξιολόγησης η οποία θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα μόνο το προσωπικό που μονιμοποιήθηκε στο δημόσιο εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ομάδας κρούσης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των διαδικασιών για τη δημιουργία των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την δημιουργία των νέων δομών. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο οργανόγραμμα του.

Κανονικά προχωρεί και η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί και η δεύτερη μεγάλη φάση των φορέων που καταργούνται η συγχωνεύονται.  Η τύχη του προσωπικού που

Keywords
Τυχαία Θέματα