ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Παρότι η Άνγκελα Μέρκελ –όπως και όλοι οι θεσμικοί μας εταίροι- δε θα ανοίξει τα χαρτιά της πριν την τελική έκθεση της τρόικας, η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δε θα ήταν, μάλιστα, υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι στο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής με… κομμένη την ανάσα. Η Γερμανίδα καγκελάριος,

χωρίς παρουσία καμερών και δημοσιογράφων, θα απαντήσει προφανώς στο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής (αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το θέσει ακροθιγώς και όχι επισήμως), ενώ από το τετ α τετ των δύο θα φανεί και πώς αντιλαμβάνεται το Βερολίνο το μέλλον της Αθήνας εντός της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με συνεργάτες του, να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα διεθνώς, προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια του για τις επόμενες συζητήσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε μπαράζ συνεντεύξεων σε γερμανικά ΜΜΕ, προκειμένου να πείσει ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συνεντεύξεις του, ο πρωθυπουργός, όπως λένε συνεργάτες του, διαβεβαίωνε τη γερμανική κοινή γνώμη (αλλά και τους ακραίους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, FDP-CSU, που μιλούν ανοιχτά για εξώθηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) ότι η χώρα μας θα πληρώσει όλα τα χρέη της ως το τελευταίο ευρώ και πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα