ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Ακόμη μια προσπάθεια για να διευθετηθεί το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γερμανίας και του Ιράν στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα απέτυχε.

Ωστόσο το Ιράν και οι έξι (5+1) μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να έχουν μια νέα συνάντηση την 3η Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ανέφερε από τη Μόσχα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε Κάθριν ‘Αστον.

Η κα ‘Αστον αντιπροσώπευσε στη Μόσχα στις διήμερες συνομιλίες την Ομάδα των 5+1,

που παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δηλαδή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας ΟΗΕ–ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία–καθώς και της Γερμανίας.

Επέμεινε, όμως, στο ότι ουσιώδεις διαφωνίες υφίστανται, ακόμα, ανάμεσα στις δύο πλευρές των συνομιλιών αυτών.

Τις ίδιες τις συνομιλίες η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε τις χαρακτήρισε «ειλικρινείς», αλλά και «προπαρασκευαστικού χαρακτήρα», με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η συνέχισή τους, η οποία θα γίνει τις πρώτες ημέρες του νέου μηνός, στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Ιρανός κορυφαίος διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλίλι χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα «πιο σοβαρές και πιο ρεαλιστικές συγκριτικά με προγενέστερες».

Εξέφρασε συγχρόνως την ελπίδα στην Κωνσταντινούπολη οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών, για να καταλήξουν, εγκαίρως, σε συμφωνία..

Επανέλαβε την πάγια θέση του Ιράν ότι το πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπού και χαρακτήρισε παράνομες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το επίμαχο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα