ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ «ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ» ΚΑΙ… ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

«Γαλάζιος» θα είναι ο άξονας της νέας κυβέρνησης, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. δεν επιθυμούν τη συμμετοχή κομματικών στελεχών τους σε αυτή. Ποια είναι τα ονόματα που παίζουν. Οι κόκκινες γραμμές των κομμάτων. 

Σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες, πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ γαλάζιος θα είναι και ο πρόεδρος της Βουλής,

θέση για την οποία προορίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τη ΝΔ θα στελεχωθεί ο βασικός κορμός του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών προορίζεται ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος, καθώς και του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Ιωάννη Μουρμούρα. Το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη «παίζει» για τα υπουργεία Ανάπτυξης ή Μεταφορών, ενώ πιθανός υποψήφιος για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι και ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προορίζεται ο Κ. Σταϊκούρας.

Για το υπουργείο Εσωτερικών επικρατέστερος είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ πιθανή είναι η υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (Περιβάλλοντος) και της Όλγας Κεφαλογάννη (υπουργείο Τουρισμού). Στο υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, απ’ ότι φαίνεται θα επικρατήσει η γραμμή Βενιζέλου για την μη τοποθέτηση κομματικών στελεχών στην κυβέρνηση. Η Ιπποκράτους φαίνεται πως θα προτείνει για υπουργούς τους Γ. Ζανιά, Ναπολέων Μαραβέγια και Γιάννη Στουρνάρα.

Και η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με δικά της στελέχη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου ακούγονται ιδιαιτέρως τα ονόματα των Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη, δηλαδή των σημερινών υπηρεσιακών υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών αντιστοίχως, καθώς ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να προτείνει στους προέδρους της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν στα υπουργεία τους.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι δεν έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο νυν, υπηρεσιακός, υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, που συγκεντρώνει, όπως όλα δείχνουν τη συναίνεση και του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα έχουν αποφασίσει να μην υπουργοποιηθούν στελέχη που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Για παράδειγμα η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιθυμεί τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ όπως οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ η Συγγρού θέτει βέτο σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή στο σχήμα της Μαρίας Ρεπούση.

Τέλος, όλα δείχνουν πως θα πάμε σε ένα μικρό υπουργικό σχήμα με τη συμμετοχή 15 υπουργών και 20 υφυπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα